Netherlands

Nieuwe machine kan hart laten kloppen en levens redden

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het is Nederlandse artsen gelukt om een hart van iemand die is overleden eruit te halen en weer te laten kloppen. Dankzij een nieuw apparaat kunnen ze zo vaker donorharten geven aan mensen die een nieuw hart nodig hebben.

Wachtlijst

Dat is goed nieuws voor mensen die op de wachtlijst staan voor een nieuw hart. De vader van Zheng is een van hen. Zijn hart werkt al een tijdje niet goed meer.

Ik heb wel zorgen over zijn hart, maar probeer er niet te veel over na te denken.

Zheng

Als een hart niet goed werkt, kunnen mensen een harttransplantatie krijgen. Hun slechte hart gaat eruit en ze krijgen daarvoor in de plaats een nieuw hart van een donor.

Zo'n hart moet wel aan het werk blijven, voordat het wordt verplaatst. Dankzij het nieuwe apparaat kan dat en is er iets meer tijd voor de operatie.

Kinderen

In Nederland zijn alleen volwassenen op deze manier geopereerd. In Groot-Brittannië ook al kinderen. Freya van 14 bijvoorbeeld. Zij was een van de eersten die op deze manier een nieuw hart kreeg.

Ik vind het super dat ik deze operatie heb gekregen. Maar het is ook gek dat er iemand overleden is.

Freya

Zheng is blij met de uitvinding. Hij hoopt dat zijn vader dankzij dit apparaat sneller aan de beurt is voor een 'nieuw hart'.

Football news:

Smertin herinnert zich Euro 2004: hij vocht bijna in de gewrichten, verdedigde tegen de jonge Cristiano en begreep de opwinding van de brug
We zouden geen football snobs moeten zijn. In wedstrijden met topteams is diversiteit belangrijk
Leonid Slutsky: ik ben er nog steeds zeker van dat het Finse nationale team de outsider van onze groep is. Ze hadden veel geluk tegen Denemarken
Ik ben geen racist. Arnautovic verontschuldigde zich voor het beledigen van de speelsters van het nationale team van Noord-Macedonië
Gary Lineker: Mbappe is een ster van wereldklasse, hij zal Ronaldo vervangen, maar Messi niet. Leo doet dingen die anderen niet in staat zijn
De Spaanse fan gaat al sinds 1979 naar de wedstrijden van het nationale team. Hij kwam naar de Euro met de beroemde drum (hij zou het hebben verloren tijdens de lockdown)
Ronaldo verwijderde de gesponsorde Coca-Cola op een persconferentie. Cristiano is sterk tegen suiker-maakt er zelfs geen reclame voor