Netherlands

Nieuwe gezichten, weinig diversiteit

Analyse

CDA-kandidatenlijst Gezien de CDA-kandidaten voor de verkiezingen rijst de vraag: vertolkt na maart nog wel iemand de sociaal-christelijke vleugel?

Weinig plek voor het sociaal-christelijk geluid, veel aandacht voor de regio’s en het boerengeluid. In de richtingenstrijd die nu al maanden woedt in het CDA lijkt de sociaal-christelijke vleugel wat de kandidatenlijst betreft aan het kortste eind te hebben getrokken. En dat levert onrust op.

Wie de nummer één en twee op de lijst zijn, is al maanden geleden bekend geworden. Die plekken werden vergeven aan vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, die in de zomer de lijsttrekkersverkiezing won, en aan Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die tweede werd.

Lees ook: Hugo de Jonge wint nipt CDA-lijsttrekkersverkiezing

Dinsdag bleek dat de derde plek wordt ingenomen door een voor het grotere publiek onbekende naam: Inge van Dijk. Binnen het CDA heeft Van Dijk de afgelopen maanden wel aan bekendheid gewonnen. Ze is partijvoorzitter in de provincie Brabant en ze wordt gezien als architect van het eerste college van het CDA met Forum voor Democratie. Onder haar leiding stapte het CDA vorig jaar uit een provinciebestuur met VVD, D66, GroenLinks en de PvdA, om vervolgens met FVD een coalitie te vormen. De sociaal-christelijke vleugel van het CDA roerde zich toen wekenlang.

In die kringen wordt vooral het vertrek van Chris van Dam als teleurstellend ervaren. Van Dam werd door het verenigingsbestuur op plek 24 geplaatst en bedankte daarna voor de eer. Achter de schermen wordt gesproken van een „politieke afrekening”. Het Kamerlid maakte zich de afgelopen jaren meermaals hard voor de opvang van vluchtelingen. Hij was bijvoorbeeld een van de drijvende krachten achter de schermen die maakten dat het CDA vorig jaar toch vóór een ruimer kinderpardon pleitte in de coalitie.

Lees ook: Opeens mocht het weer over het kinderpardon gaan

Met het vertrek van Van Dam verdwijnt ook de justitie-expertise uit de fractie. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wilde aanvankelijk ook terugkeren naar de Kamer, maar belandde na de commotie rond zijn bruiloft, waar onder meer door hemzelf coronaregels werden overtreden, als lijstduwer op plek vijftig.

Ank Bijleveld, minister van Defensie, staat op plek 51 als lijstduwer. Dinsdagochtend maakte ze in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland nog bekend dat ze op plek zestig zou staan. Dat wijst erop dat negen kandidaten zich nog die dag terugtrokken. Een van hen is Kamerlid Maurits von Martels, hij bedankte voor plek 39.

De grootste verrassing op de kandidatenlijst is de nieuwkomer Lucille Werner, oud-presentatrice van het televisieprogramma Lingo. Ze heeft geen politieke ervaring, maar belandde desondanks op nummer tien. Werner zet zich al jaren in voor mensen met een handicap. Op haar Instagram schrijft ze dat ze al in 2006 wist dat ze de politiek in wilde.

Een andere nieuwkomer op de lijst is Derk Boswijk (plek veertien), fractievoorzitter van het CDA in de provincie Utrecht. Vier jaar geleden werd hij in NRC nog geportretteerd als „PVV-stemmer van het eerste uur”. Hij was toen afgehaakt bij die partij omdat hij vond dat Wilders Nederland „misleidt”, en hij had zich aangesloten bij het CDA omdat hij „hecht aan onze christelijk joodse waarden”.

Opvallende daler op de lijst is Martijn van Helvert. Hij stelde zich in de zomer kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA, maar trok zich vrij snel weer terug. In 2017 stond was hij nog nummer zestien op de lijst, ditmaal is hij nummer 25.

Een andere kandidaat uit die lijsttrekkersstrijd, staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) is op nummer zeven beland. Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen stond ze op nummer twee. Vanuit een aantal provincies is, tevergeefs, geprobeerd haar helemaal niet terug te laten keren op de lijst.

De samenstelling van de lijst ging niet zonder slag of stoot, laten ingewijden weten aan NRC. Het CDA telt nu negentien zetels in de Tweede Kamer, maar scoort al maanden lager in de peilingen. In de Peilingwijzer, een afgewogen gemiddelde van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar, staat de partij op dertien tot vijftien zetels. Van de huidige Kamerleden hadden alleen Michel Rog en Madeleine van Toorenburg vooraf te kennen geven niet terug te zullen keren.

De combinatie van zo veel Kamerleden, de wens om nieuwe gezichten aan de lijst toe te voegen en de richtingenstrijd die op de achtergrond meespeelde, zorgden voor een flinke discussie. Die heeft niet geresulteerd in een grote diversiteit in culturele achtergrond.

En dan waren er ook nog de wensen van de partijleider, Hugo de Jonge. Hij had deze maandag een urenlang debat in de Eerste Kamer over de coronawet. Terwijl hij daar in de bankjes zat, was hij met zijn hoofd óók bij de vergadering over de kandidatenlijst. De Jonge belde en appte meermaals over zijn voorkeuren. Hij wilde bijvoorbeeld dat zijn politiek adviseur, Bart van den Brink, in de top twintig terecht zou komen. De verenigingsraad zette hem uiteindelijk op plek 21.

In december spreekt het partijcongres zich uit over de lijst, die wordt dan definitief.

Football news:

Op 4:1 met Istanbul speelde Manchester United intens en genoot van de wedstrijd. We willen de eerste zijn in de groep Manchester United Head coach Ole Gunnar Solskjaer vatte de wedstrijd samen vanaf het allereerste begin, begonnen we intens te handelen, de jongens speelden gewillig en genoten van de wedstrijd. Dit is de Champions League, old Trafford-natuurlijk, het is een genoegen om hier te spelen. We hebben mooie goals gescoord, ik ben blij. We hebben één punt nodig om de play-offs te bereiken, maar natuurlijk willen we de groepsfase op de eerste plaats afronden. Van de Beek en Cavani wennen aan onze eisen. Donny kan in verschillende posities Spelen, en Edinson is een geweldige negen van het klassieke model. We hebben al lang geen spelers meer zoals hij. Rashford is zeer zeker van het nemen van de straf, en als Brunu besloot om het door te geven aan hem, waarom niet? Martial nam ook een straf in de wedstrijd tegen Leipzig-dus waarom niet blijven delen? Lindelof heeft een rugprobleem, Aaron WAN-Bissaka heeft een enkelblessure - maar ik hoop dat ze klaar zijn tegen het einde van de week Solskjaer vertelde BT Sport
Forward Ferencvaros trol Cristiano: vierde een doel in zijn stijl. Ronaldo reageerde met een doel en een zeer boze blik . De Hongaren hielden het bijna vol in Turijn. Juventus haalde alleen een 2-1 thuiswedstrijd uit tegen de Hongaarse kampioenen aan het eind van de wedstrijd. De masters en misten de eerste! Ferencvaros is ontsnapt in een tegenaanval, Gen neergeschoten van de verdediger en de bal vloog naar murto zijn Usuni-Albanees gevlogen in gate. Daarna vierden ze een doel in Cristiano stijl
Morata scoorde 5 doelpunten in 4 wedstrijden in de Champions League voor Juve. Zijn beste resultaat is 5 in 12 wedstrijden in het seizoen 2014-2015
Holand scoorde 15 goals in de Champions League de snelste. 7 wedstrijden beter dan het record, Borussia Dortmund Striker Erling Holand scoorde een dubbele tegen Brugge in de competitie.De Noorse speler heeft 16 doelpunten in 12 Champions League wedstrijden. Hij haalde de 15-goal mark de snelste. Het kostte Rood van Nistelrooy en Roberto Soldado 19 wedstrijden om 15 goals te scoren, Harry Kane 20. Cristiano Ronaldo scoorde 15 goals in 51 wedstrijden, Lionel Messi in 29 wedstrijden, Robert Lewandowski in 25 wedstrijden
De Brugge forward wilde niet naar de bus, en hij werd eruit gezet, dezelfde Dennis die scoorde voor Zenit. In de Zenit-groep is Brugge te vinden in Borussia. De Belgen verloren thuis 0:3, en gingen op de weg zonder de belangrijkste aanvallende speler-Nigeriaanse Dennis Bonaventure. Strange: meestal speelt hij vooruit in de Champions League (255 minuten voor 3 wedstrijden), maar hij wordt beschermd in het kampioenschap (367 minuten). Dennis is in goede conditie, maar hij zit niet in het team - hij overtrad de regels van de club, verklaarde team coach Philippe Clement
Ronaldo scoorde 15 opeenvolgende seizoenen in de Champions League
Nederland scoorde 15 doelpunten in 12 wedstrijden in de Champions League in zijn carrière. Hij deelt de eerste plaats in de goalscoring race dit seizoen met Rashford