Netherlands

Nieuw-Zeelandse premier roept klimaatnoodtoestand uit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft de klimaatnoodtoestand in haar land uitgeroepen. Klimaatverandering is volgens haar 'een van de grootste uitdagingen van onze tijd'. Als er niets verandert, zal dat desastreuse gevolgen hebben voor komende generaties.

Een motie over de klimaatnoodtoestand werd vandaag door het parlement in Nieuw-Zeeland aangenomen. Er volgt ook onmiddellijk actie. Zo wil Ardern dat de overheid al over vijf jaar, in 2025, CO2-neutraal is.

Symbolisch

Ruim dertig andere landen hebben de klimaatnoodtoestand al uitgeroepen. Het Verenigd Koninkrijk begon daarmee, in mei vorig jaar. Hoewel de noodtoestand in symbolisch is, wil Ardern 'snel actie'. Dat zijn we aan de volgende generaties verplicht, vindt de premier.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Doel klimaatakkoord Parijs binnen bereik'

"Extreem weer zal in de toekomst een verwoestende impact hebben op Nieuw-Zeeland en Nieuw-Zeelanders", schrijft de regering van Ardern. Ook primaire industrieën, de watervoorziening en volksgezondheid in het land zullen zwaar getroffen worden door de effecten van klimaatverandering. Daarnaast zal de zeespiegelstijging bepaalde delen van het land onbewoonbaar maken.  

Tastbaar

Nu al gaat de enorme biodiversiteit in het land nu achteruit, deels veroorzaakt door klimaatopwarming. "Voor de volgende generaties zal dit tastbaar zijn", vertelt Ardern. "Zij zullen dit land van ons erven. Wij moeten daarom nu leiderschap tonen."

Hoewel de motie door het parlement werd aangenomen, is er vanuit de oppositie kritiek. Tegenstanders van Ardern noemen de noodtoestand een 'publiciteitsstunt' die weinig teweeg zal brengen. Nieuw-Zeeland hoopt in 2030 volledig afhankelijk te zijn van hernieuwbare elektriciteit. In 2050 wil het land volledig CO2-neutraal zijn.

Bekijk ook: Groenland wordt steeds groener en dat is slecht nieuws

De sneeuw in Groenland blijft maar smelten en de ijskappen breken af.

Football news:

Monaco heeft Onyekuru opnieuw uitgeleend aan Galatasaray.Galatasaray heeft de lening van Monaco winger Henry Onyekuru aangekondigd tot het einde van het seizoen. Volgens Transfermarkt kostte de deal de Turkse club 650 duizend euro. Het is de tweede keer dat de 23-jarige Nigeriaan aan Monaco wordt uitgeleend, eerder in de tweede helft van het seizoen 2019/20. In 4 wedstrijden van het huidige seizoen heeft Onyekuru een assist gemaakt. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
Karavaev op de Eredivisie: de fans zijn gewend aan goals. Ook al verloor het team 2:3, Ze zijn blij dat Zenit verdediger Vyacheslav Karavaev, die eerder voor Vitesse speelde, sprak over de Nederlandse fans. De Nederlandse media vonden Vitesse onder Slutsky bijna het meest defensieve team. Ja? We hebben goed gescoord. Een ander ding is dat Leonid Viktorovich probeerde om een spel te bouwen in de verdediging, zodat minder, Dit is normaal. Daar zijn de fans gewend aan doelpunten, en zelfs als het team plotseling verloor, maar de score is 2:3, zijn ze blij omdat ze de doelpunten zagen scoren. Zelfs ik kon het niet begrijpen! Na 3:3 met PSV, was iedereen blij, lovend over ons
Mourinho over het ontslag van Lampard: voetbal is wreed, vooral de moderne
Dzeko ontkende West Ham. Striker wil Roma verlaten in de winter
Milan wil in de zomer Porto-middenvelder Otavio gratis tekenen. Milaan wil Porto-middenvelder Otavio tekenen, die aan het eind van het seizoen een gratis agent kan worden. De Rossoneri zijn in gesprek met de agent van de 25-jarige Braziliaan
Manchester United mag Lingard lenen aan West Ham
Mourinho op de dubbele Ntombela: hij is erg creatief. Een van degenen die weet hoe het spel te scherpen