Netherlands

'Niet meer dan 2.000 euro cash op zak': nieuw plan tegen drugscriminaliteit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Mensen mogen niet meer dan 2.000 euro cash op zak hebben. Daarvoor pleit de VVD in Rotterdam. De partij wil het limiet invoeren in de strijd tegen drugscriminaliteit. Wie toch met zoveel contant geld over straat gaat, riskeert een boete die tot wel 2.500 euro kan oplopen.

"De essentie van het probleem is dat we geen grip krijgen op de drugscriminaliteit", zegt fractievoorzitter Vincent Karremans van VVD Rotterdam. En cash geld speelt daar volgens Karremans een grote rol in.

"Die jonge jongens, de loopjongens, verdienen heel veel geld en kopen daar dure spullen van. Daardoor zien andere jongens in die buurt dat deze mensen succesvol zijn, ze zijn een soort voorbeeld. Daarmee hou je het in stand."

Preventief fouilleren

Een cashlimiet zou daar een oplossing voor kunnen zijn, denkt VVD. Het wordt dan mogelijk om drugsgeld van criminelen af te pakken. Er wordt nu al preventief gefouilleerd. Daarbij moeten boetes uitgedeeld worden als iemand te veel cash op zak heeft. "Horecaondernemers die geld naar de bank brengen zijn natuurlijk een uitzondering. Zolang je maar kunt aantonen waar het geld vandaan komt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kabinet wil dat winkeliers contant geld blijven accepteren, ook na corona

Karremans denkt dat boetes van 2.500 euro kunnen helpen. "We willen ook afspraken maken met winkeliers. Er zijn nog winkeliers die in grote bedragen cash geld ontvangen. Drugscriminelen kopen dure spullen bij hen."

Zulke afspraken zouden bijvoorbeeld inhouden dat bedragen boven 500 euro gepind moeten worden en dat biljetten van 100 euro of meer niet aangenomen morgen worden.

Winkeliers

De winkeliers in het centrum van Rotterdam staan niet onwelwillend tegenover het plan, zegt Dominique van Elsacker namens deze groep winkeliers. "Ze willen niet meewerken aan belastingontduiking en hebben sowieso dat er liever wordt gepind in de winkel."

Dat is ook voor hun eigen veiligheid. "Het maakt winkeliers ook kwetsbaar voor overvallen op het moment dat met zulke hoge bedrag cash geld betaald kan worden."

Football news:

In Liverpool werd het nog erger met het centrum van de verdediging: Fabinho raakte gewond, alleen Joe Gomez is gezond
Lokomotiv staat op de derde plaats in Groep a van de Champions League na 2 ronden, Bayern staat aan de leiding
Real Madrid is de laatste in de Champions League groep na twee ronden, Shakhtar leidt
Ze maakten een grote overgang van verdediging naar aanval. Zelfs Bayern prijst Loco: verzamelde complimenten van flick, Neuer en Kimmich
Marcus Thuram scoorde twee keer tegen Real Madrid in de tweede wedstrijd van de Champions League. Zijn vader Lilian heeft 1 doelpunt in 69 wedstrijden
Hazard kwam dit seizoen voor het eerst in het veld. Hij heeft niet meer gespeeld sinds augustus
Ze Luish moest de partner verraden. Intuïtief moet je weten dat de speler rechts draait. Mostovoy op een gevaarlijk moment