Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Niet alle pensioenfondsen duidelijk over nadelige gevolgen pensioenverhoging

Door onze economieredactie

Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over het verhogen van de pensioenen. De fondsen hebben vooral de voordelen van de indexatie benadrukt, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek. De nadelen werden minder duidelijk uitgelegd.

Negenendertig pensioenfondsen hebben vorig jaar gebruik gemaakt van de tijdelijk versoepelde regels om de pensioenen te verhogen. Veertien van deze fondsen hebben hebben vervolgens niet goed genoeg gecommuniceerd over de gevolgen van de verhogingen, laat de AFM weten.

Om van de versoepelde regels gebruik te maken, moesten de pensioenfondsen ook duidelijk maken hoe ze de belangen van alle deelnemers hebben meegewogen bij het besluit om de pensioenen te verhogen. Ook dat hebben niet alle fondsen gedaan, volgens de toezichthouder.

De pensioenfondsen die hun klanten niet goed hebben geïnformeerd krijgen een waarschuwingsbrief van de toezichthouder. "Door nu goed te communiceren, kunnen fondsen werken aan vertrouwen en voorkomen dat deelnemers straks voor verrassingen komen te staan", zegt Jos Heuvelman, bestuurder bij de AFM. "We roepen de sector daarom op om waar nodig lessen te trekken uit dit onderzoek."