De Nederlandse etappes van woensdag en vrijdag in de BinckBank Tour zijn geschrapt vanwege de deze week afgekondigde maatregelen tegen het coronavirus.

De renners zouden woensdag in Vlissingen een tijdrit van 11 kilometer afwerken. Vrijdag stond er een heuveletappe van 195,4 kilometer op het programma, met Sittard-Geleen als finishplaats.

Het kabinet kondigde maandag aan dat er de komende drie weken (vanaf dinsdag 18.00 uur) geen publiek welkom is bij wedstrijden in de amateur- en profsport. Volgens de gemeenten Sittard-Geleen, Terneuzen en Vlissingen is het onmogelijk om aan de nieuwe maatregelen te voldoen en moest er een streep door de etappes.

"Het was een pijnlijke, maar wel noodzakelijke beslissing om de verspreiding van het virus tegen te gaan", zegt burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen in een eerste reactie.

Belg Philipsen won dinsdag eerste etappe

Het is nog niet duidelijk wat de afgelaste etappes betekenen voor de rest van de BinckBank Tour. De rit van donderdag zou in het Zeeuwse Philippine van start gaan en finisht in het Belgische Aalter. De slotetappe van zaterdag voert het peloton volledig door België en lijkt niet in gevaar te komen.

De BinckBank Tour ging dinsdag van start met een vlakke etappe van 132 kilometer. De Belg Jasper Philipsen sprintte naar de zege en mag zich de eerste leider in het algemeen klassement noemen.

Mogelijk hebben de nieuwe coronamaatregelen in Nederland ook gevolgen voor de Amstel Gold Race. De WorldTour-koers, die in april niet door kon gaan vanwege de coronacrisis, staat nu voor zaterdag 10 oktober op het programma.

"Het is nog niet zeker of het zal doorgaan", zegt koersdirecteur Leo van Vliet tegen Sporza. "We hebben vorige week onze plannen ingediend, zowel bij de UCI als op landelijk en lokaal niveau. Het zag ernaar uit dat alles goedgekeurd zou worden, maar door het nieuws van maandag staat alles weer op de helling."