Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nederlands hulpteam heeft inmiddels 11 mensen (en een hond) uit puin gered

Door onze nieuwsredactie

Het Nederlandse hulpteam USAR heeft in de Zuid-Turkse stad Hatay inmiddels elf mensen uit het aardbevingspuin gered. Ook een hond is levend onder de brokstukken vandaan gehaald, meldt de organisatie.

Woensdagmorgen stond de teller op zes geredde mensen. Daar zijn in de loop van de dag dus vijf mensen bijgekomen. "Het reddingswerk gaat onverminderd door: het team werkt in shifts, 24 uur per dag", benadrukt USAR.

Sinds vandaag coördineert het team ook de inzet van andere reddingsteams in het gebied. Die komen onder andere uit het Verenigd Koninkrijk, Italië en Zwitserland. Ook komen er nog steeds nieuwe teams uit andere landen aan in het gebied.

Ook heeft USAR elektriciteitsvoorzieningen voor inwoners aangelegd in Hatay. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld hun telefoons opladen.

De kans dat er nog overlevenden worden gevonden in het puin, wordt met de minuut kleiner. Ook het winterse weer bemoeilijkt de zoekacties.

"De reddingen motiveren de teamleden, maar er komt ook een hoop leed op het team af. Niet elke actie is succesvol en soms kan vanwege de eigen veiligheid niet op worden getreden", legt USAR uit. "Dat heeft impact, dus er is nu en na afloop veel nazorg."

Team van 65 Nederlanders en acht honden

Maandagavond vertrokken 65 Nederlanders en acht honden naar het rampgebied in Zuidoost-Turkije. Het zijn medewerkers van bijvoorbeeld politie, ambulancediensten en Defensie. Naast zoek- en reddingspersoneel zijn ook verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen mee.

In totaal hebben ze 15 ton aan materieel bij zich om mensen op te sporen onder het puin en dat puin vervolgens te verwijderen om bij slachtoffers te kunnen komen.

Het zuidoosten van Turkije kreeg maandagochtend vroeg te maken met een beving met een kracht van 7.8. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Later die ochtend vond een tweede aardbeving met een kracht van 7.7 plaats. Het aantal doden staat inmiddels op zo'n 12.000 en zal waarschijnlijk nog verder oplopen.