Netherlands
This article was added by the user Logan Taylor. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nederland pakt Rwandese genocidepleger op

De politie heeft afgelopen woensdag een man gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan de Rwandese genocide. De man bleek al in 1998 naar Nederland te zijn gekomen, in 1999 asielstatus te hebben gekregen, en in 2002 te zijn genaturaliseerd. Zijn Nederlanderschap was vervolgens in 2013 al ingetrokken, toen hij voor het eerst werd verdacht van betrokkenheid bij genocide.

Genocide

De Rwandese genocide begon in april 1994, toen een grote groep extremisten uit de Hutu-meerderheid van het land een gewelddadige etnische zuivering begon. De moordpartijen zouden duren tot juli 1994. Het merendeel van de slachtoffers bestond uit Tutsi’s. Deze minderheidsgroep werd door de Hutu-bevolking diep gehaat vanwege hun oververtegenwoordiging in instituties, en hun historische status als elitegroep. Ook sommige Hutu’s die weigerden mee te werken aan de moorden, werden zelf slachtoffer. De genocide eindigde toen Tutsi-rebellen vanuit Oeganda het land binnenvielen. De huidige Rwandese president, Paul Kagame, was de leider van die Tutsi-invasie. Kagame bestuurt het land inmiddels sinds 2000.

Vluchten

Veel Hutu’s die deel hadden genomen aan de genocide vluchtten uiteindelijk zelf de Democratische Republiek Kongo in. Vanuit de vluchtelingenkampen trokken velen door, naar Afrikaanse of Westerse landen. Westerse landen konden moeilijk onderschijd maken tussen de daders en de slachtoffers, en veel daders zaten dus als vluchteling in Kongo. Eentje kwam dus in Ermelo terecht. De man wordt vandaag in voorgeleid in Den Haag, en de Rwandese overheid vraagt Nederland nu om zijn uitlevering. Hij zou betrokken zijn geweest bij een vijfdaagse moordpartij op 30.000 mensen, en mee hebben gewerkt aan de planning en logistiek.

Schuilen

Tegelijkertijd komt ook het bericht naar buiten dat een andere genocidepleger is opgespoord via Nederlands forensisch onderzoek. De man bleek al in 2006 te zijn overleden. Het gaat om een Rwandese officier die al jaren werd gezocht, maar die in Zimbabwe blijkt te zijn overleden. De man was commandant van de presidentiële garde. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op de premier, drie ministers, en nog meer politici. Zimbabwe lijkt hem onderdak te hebben geboden vanwege zijn nuttige militaire expertise. Hij overleed na het oplopen van tuberculose aan een hartaanval, en werd onder zijn schuilnaam begraven.

 

Advertentie

Lees ook deze artikelen

Twee leiders communistische Rode Khmer krijgen levenslang voor genocide

Lees verder

Pieter Omtzigt (CDA) stap dichterbij erkenning van genocide door ISIS op Yezidi

Lees verder

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor bedreiging Armeniërs door Turkse Nederlander

Lees verder

Katholieke kerk doet fideel: sorry voor genocide en vergeving voor abortus

Lees verder

Turken sturen hatemail naar Duitse parlementariërs wegens genocide-erkenning

Lees verder

Duitsland gaat Armeense genocide officieel erkennen, Turkije is WOEST

Lees verder

System Of A Down geeft 50.000 jongeren hoop dat de Armeense genocide niet vergeten is

Lees verder

Terugkijken: Frans Timmermans maakt Vara-kijkers bang met Rusland

Lees verder