Nederland heeft deze week vooral dankzij de knappe overwinning van AZ bij Napoli goede zaken gedaan op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Ons land pakte meer punten dan de concurrentie.

De zege van AZ in Napels leverde 0,4 punt op voor de ranglijst. Door het gelijkspel van Feyenoord bij Dinamo Zagreb kwam daar nog 0,2 punt bij. Ajax en PSV verloren en pakten geen punten.

Ook al werd het gat met nummer acht België (+0,8 punt) iets groter, de resultaten van AZ en Feyenoord betekenen dat Nederland de negende plek op de coëfficiëntenlijst steviger in handen heeft.

Er werd namelijk uitgelopen op nummer tien Oostenrijk (+0,4), nummer elf Oekraïne (+0,4), nummer twaalf Schotland (+0,5) en nummer dertien Turkije, dat geen punten pakte. Een plek in de top tien levert aan het eind van het seizoen een rechtstreeks Champions League-ticket voor de Eredivisie-kampioen van 2022 op.

De elfde plaats kan ook genoeg zijn voor rechtstreekse deelname aan het belangrijkste Europese clubtoernooi, maar dan is de voorwaarde wel dat de titelverdediger zich al via de competitie heeft geplaatst.

De club die dit seizoen de Nederlandse titel pakt, heeft dankzij de Europese prestaties van vorig seizoen al direct toegang tot de Champions League.

Stand UEFA-coëfficiëntenlijst