Door onze nieuwsredactie
Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda, omdat president Yoweri Museveni van het Afrikaanse land een omstreden antihomowet heeft goedgekeurd. De wet tegen de lhbtiq+-gemeenschap is een van de strengste ter wereld. Ook andere landen en organisaties verafschuwen de nieuwe wet.
Het kabinet stopt in elk geval met de programma's voor rechtshandhaving, meldt minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De antihomowetgeving heeft mogelijk ook gevolgen voor andere samenwerkingen met Oeganda. Daar neemt de minister later een besluit over.
"Vreselijk dat Oeganda definitief kiest voor extreme anti-lhbtiq+-wetgeving", zegt Schreinemacher. Aan de samenwerking zou de komende jaren ruim 25 miljoen euro worden uitgegeven, maar dat gaat dus niet door. De bescherming van de lhbti-gemeenschap in Oeganda blijft het kabinet wel "actief steunen".
Buitenlandminister Wopke Hoekstra is "diep teleurgesteld" doordat de wet is aangenomen, schrijft hij op Twitter. "Nederland staat voor de verdediging van mensenrechten voor iedereen en doet een sterk beroep op Oeganda om hetzelfde te doen."
Door de wet kunnen onder meer hiv-patiënten de doodstraf krijgen als ze seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Ook staat er een levenslange gevangenisstraf op homoseksualiteit. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht waren al illegaal in het Afrikaanse land.
VS, VK en internationale organisaties zijn woest
Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt van een tragische schending van de mensenrechten.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het een "hopeloos zwarte dag voor lhbtiq+-rechten en Oeganda". Amnesty vindt de "afschuwelijke" wet een ernstige aanval op de mensenrechten en de grondwet van Oeganda. Een nieuwe wet waarin wordt gediscrimineerd en gehaat, schrijft de organisatie. Ook de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties haalt fel uit naar de wet.
Het Aidsfonds maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de wet voor de hiv-zorg. "Het aantal hiv-infecties zal door de nieuwe maatregelen explosief stijgen. Dit zien we in meer landen waar conservatieve religieuze ideeën vermeerderen. Mensen durven zich niet te laten testen of openlijk uit te komen voor hun hiv-status, uit angst opgepakt te worden vanwege hun geaardheid."