Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

NAVO wil startups vanuit Amsterdam gaan financieren

Auteur : Remy Kock

De NAVO heeft een nieuw investeringsfonds voor startups opgericht en lijkt dat te willen vestigen in Nederland. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het fonds zou zo'n 1 miljard euro omvatten, zo weet FD-journalist Jan Fred van Wijnen.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO. De NAVO heeft een nieuw investeringsfonds voor startups opgericht lijkt dat te willen vestigen in Nederland. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het fonds zou zo'n 1 miljard euro omvatten, zo weet FD-journalist Jan Fred van Wijnen.
Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO. De NAVO heeft een nieuw investeringsfonds voor startups opgericht lijkt dat te willen vestigen in Nederland. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het fonds zou zo'n 1 miljard euro omvatten, zo weet FD-journalist Jan Fred van Wijnen. (ANP / AFP)

Een half jaar geleden kondigde de NAVO al aan een dergelijk fonds op te willen richten, en vandaag wordt erover gestemd. 'De kogel is nog niet helemaal door de kerk voor Amsterdam, maar we begrepen wel dat er weinig andere serieuze kandidaten waren', aldus Van Wijnen.

Lees ook | Prins: 'Buitenlands talent essentieel voor Nederlandse economie'

Hij kan de redenatie van de NAVO ook wel begrijpen om een dergelijk investeringsfonds in Nederland op te willen richten. Het voeren van oorlog vraagt immers veel moderne technologie, en die technologie komt vaak van jonge bedrijven die gekke toepassingen bedenken. Die vaak óók nog eens militair gebruikt kunnen worden.

Fondsen

Vaak blijft het bij het bedenken van oplossingen, zo stelt Van Wijnen, omdat het structureel ontbreken van financiering een probleem is in de startupwereld. 'Het is doorgaans heel duur en heel riskant voor private investeerders om daarin te stappen', gaat hij verder. 'De NAVO denkt daar nu een rol in te kunnen spelen.'

Lees ook | 'Grote kans dat Erdogan instemt met NAVO-toetreding Finland'

Voor het fonds, wat zo'n 1 miljard euro omvat, kijkt de NAVO dus naar Amsterdam. Dat lijkt frappant, temeer omdat de technologische hub en het startup-walhalla juist in het zuiden ligt. Maar ook daar heeft de NAVO nagedacht. 'In Amsterdam zitten voornamelijk softwarebedrijven, die een belangrijk deel van de Nederlandse startupwereld is', stelt hij. Daarnaast is Amsterdam is het financiële centrum. Hier komen én zitten al veel investeringsbedrijven en het financiële toezicht van de startupsector zit hier.'

Oekraïne

Of de oprichting van het fonds gelieerd is aan de oorlog in Oekraïne, durft Van Wijnen niet te zeggen. Daarvoor blijft het ook te stil vanuit de NAVO. 'De NAVO heeft geen mededelingen gedaan buiten de officiële bekendmaking van het fonds om', besluit hij. 'Maar het gebeurde wel in de slipstream van een grote NAVO-top in Madrid, toen er grote plannen werden gemaakt om Oekraïne te steunen. Dus het besef dat er iets moest gebeuren was wel heel sterk daar. Het ligt voor de hand dat een dergelijk fonds niet opgericht was als de oorlog in Oekraïne er niet was geweest.'

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen