Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

NAVO-handhavers lopen brandwonden en botbreuken op bij conflict in Kosovo

Door Onze nieuwsredactie

Vredeshandhavers uit Italië en Hongarije zijn maandag gewond geraakt toen zij een einde wilden maken aan een conflict tussen Servische demonstranten en de politie in het noorden van Kosovo. De 25 militairen van de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR) liepen onder andere botbreuken en brandwonden op.

De Servische demonstranten zijn boos omdat in vier gemeenten waar vooral Serviërs wonen, Albanese burgemeesters zijn geïnstalleerd. Zij vinden dat deze burgemeesters hen niet goed kunnen vertegenwoordigen. Daarnaast eisen zij het vertrek van de Kosovaarse politie uit het noorden van Kosovo.

De Kosovaarse premier Albin Kurti installeerde de burgemeesters vorige week. Daarmee negeerde Kurti oproepen van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten om dit niet te doen vanwege oplopende spanningen.

Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit, maar Servië heeft die onafhankelijkheid nooit erkend. De Europese Unie en de Verenigde Staten erkennen Kosovo wel als land.

Van de 1,8 miljoen inwoners van Kosovo is 92 procent etnisch Albanees en 6 procent etnisch Servisch. Van die laatste groep wonen de meesten in Noord-Kosovo. Zij erkennen het Kosovaarse bestuur niet. Daarom botsen zij geregeld met de autoriteiten.

Lees meer over:

Kosovo Buitenland