Netherlands

NAVO-chef Stoltenberg: ook Biden zet druk op bondgenoten

De aankomende president van de Verenigde Staten, Joe Biden, zal net als de huidige president Donald Trump druk blijven zetten op de Europese leden van het bondgenootschap om hun defensie-uitgaven te verhogen, stelt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

De nog zittende Trump had volgens Stoltenberg „zijn eigen stijl” en was „vrij duidelijk” naar de andere leden over zijn verwachtingen. Stoltenberg zegt er vrijwel zeker van te zijn dat Biden „dezelfde verwachting van de Europese partners” zal uiten.

In het interview met een aantal Duitse kranten zei Stoltenberg dat hij er zeker van is dat de NAVO in Biden „een sterke aanhanger van de alliantie” heeft. Een heel verschil met Trump, die de NAVO ooit nog „verouderd” noemde.

Stoltenberg en Biden spraken elkaar maandag voor het eerst sinds de Democraat eerder deze maand als winnaar uit de verkiezingen kwam. De NAVO-chef heeft Biden met zijn zege gefeliciteerd en hem gezegd dat hij uitkijkt naar een nauwe samenwerking om de band tussen Noord-Amerika en Europa verder te versterken. Biden verzekerde in het gesprek dat de Verenigde Staten toegewijd blijven aan hun plichten als NAVO-bondgenoot, waaronder de verplichting tot wederzijdse bijstand bij een aanval.

Biden wil samenwerken met Stoltenberg en de andere NAVO-leden om te verzekeren dat het bondgenootschap de strategische richting en capaciteiten houdt om eventuele vijanden te blijven afschrikken en nieuwe bedreigingen tegen te gaan. Onder Trump raakte de relatie tussen de Verenigde Staten en de NAVO merkbaar beschadigd. Trump uitte herhaaldelijk zijn twijfels of de VS zouden voldoen aan hun verplichting om in geval van nood militaire bijstand te verlenen. Bovendien waren er geen overeengekomen aankondigingen voor de terugtrekking van troepen uit Duitsland en meest recentelijk uit Afghanistan en Irak.

Stoltenberg waarschuwde in het interview ervoor dat het behalen van de twee-procentdoelstelling voor defensie-uitgaven verder in gevaar komt door de coronacrisis. „De belangrijkste taak van de NAVO is om te voorkomen dat de corona-gezondheidscrisis een veiligheidscrisis wordt”, zei de Noor. „Daarom moeten we meer blijven investeren”.

Ook waarschuwde Stoltenberg voor ideeën van een onafhankelijk Europees veiligheidsbeleid en een verzwakking van de NAVO. „Feit is dat de Europese Unie Europa niet kan verdedigen”, aldus Stoltenberg. De Amerikaanse veiligheidsgaranties, nucleaire afschrikking en de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Europa blijven „absoluut noodzakelijk”. De Franse president Emmanuel Macron had eerder een kritisch debat op gang gebracht door Europa op te roepen tot „strategische autonomie”. „Elke poging om de banden tussen Noord-Amerika en Europa te verzwakken, zal niet alleen de NAVO verzwakken, maar ook Europa verdelen”, benadrukte Stoltenberg.

Football news:

Bruno haalde in 2020 4 Player of the Month awards op. Ronaldo, Henry en Lampard hadden hetzelfde nummer-maar voor een carrière in de Premier League
Lev - de beste coach van het decennium in de nationale ploegen, Deschamps-2nd, Shevchenko-17e (IFFHS)
Hoofd van de Premier League: we vragen spelers niet te knuffelen en hun gedrag te veranderen
Milan had de middenvelder Torino Meite tot het einde van het seizoen gehuurd met de optie om Torino Salio Meite te kopen. De Rossoneri hebben de 26-jarige Fransman tot het einde van het seizoen ingehuurd met het recht om uit te kopen
Ramos speelde op pijnstillers met atletische als gevolg van knieproblemen
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op vrijdag 7 maart plaatsvinden. De waarnemend President van Barcelona, Carles Tuskets, heeft een bijeenkomst georganiseerd. Het werd bijgewoond door drie kandidaten voor het presidentschap van de club: Joan Laporta, Victor Font en Tony Freixa. Op 7 maart waren voorbereidende verkiezingen gepland. Tijdens de bijeenkomst analyseerden we verschillende voorstellen, maar stopten op deze datum. Alles zal afhangen van de situatie met de pandemie. Eerder werd bekend dat de verkiezing van de president van Barcelona niet zal plaatsvinden op 24 januari, zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk deel van de potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Er zijn nog drie kandidaten over in de presidentiële race van Barca (nog een die in tranen uitbarstte). Hier zijn hun programma ' s en plannen voor Messi
Sir Alex Ferguson: gelukkig was ik met pensioen toen ik Liverpool in de afgelopen twee jaar zag spelen ( ' ) voormalige Manchester United manager Alex Ferguson deelde zijn mening over de prestaties van Liverpool in de afgelopen seizoenen. Gelukkig heb ik mijn carrière al beëindigd toen ik Liverpool de afgelopen twee jaar zag spelen, zei Ferguson. Vergeet niet dat Liverpool in 2020 voor het eerst in 30 jaar het Engelse kampioenschap won. Ferguson coachte Manchester United vanaf 1986-2013