Netherlands

Natuur in Brabant heeft elk jaar 60 miljard liter water nodig

De natuur in Noord-Brabant heeft jaarlijks 60 miljard liter water nodig om te overleven. Voor het eerst is daar onderzoek naar gedaan door verschillende natuurorganisaties.

Ondanks de overvloedige regen van de laatste weken is de grond op veel plekken in Nederland nog te droog. Dat heeft te maken met de droge zomers van de afgelopen jaren. Daardoor is de grondwaterstand nu laag, zegt hydroloog Corine Geujen van Natuurmonumenten in het NOS Radio 1 Journaal: "De natuur ontvangt daardoor te weinig water en dat heeft ze eigenlijk wel nodig."

Volgens Geujen is er een 'onbalans' in de waterverdeling in Brabant. Naast drinkwater is er ook water nodig voor de industrie en voor boeren om hun gewassen te besproeien. "Zeker in de laatste jaren met de droge zomers is het gebruik daarvan flink toegenomen. Dat trekt allemaal aan het grondwater."

Onlangs bleek al dat de schade die de droogte heeft toegebracht aan flora en fauna steeds moeilijker te herstellen is.

Minder oppompen, meer vasthouden

Volgens Natuurmonumenten valt er genoeg neerslag in Brabant, maar een groot deel daarvan wordt afgevoerd via bijvoorbeeld sloten, kanalen en de Maas naar zee. Ongeveer 20 procent van het regenwater zakt in de bodem en vult het grondwater aan.

Om ervoor te zorgen dat de natuur toch aan voldoende water komt, moet er volgens de natuurorganisaties ongeveer 100 miljoen liter minder grondwater worden opgepompt door de boeren en de industrie.

Daarnaast hoopt Natuurmonumenten dat er bespaard wordt op het winnen van drinkwater en dat er andere manieren worden gevonden om aan drinkwater te komen. "Dus bijvoorbeeld het winterwater vasthouden en bergen en dan gebruiken als watervoorziening", zegt Geujen.

Er moet volgens Natuurmonumenten ook zo'n 250 miljoen liter water extra worden vastgehouden. Dat lijkt een hele klus. "Dat ga je niet zomaar overal doen. Maar je zou kunnen beginnen met het aanleggen van bufferzones rond natuurgebieden waar dat water kan worden vastgehouden", aldus Geujen.

Nieuwsuur maakte deze video over de droogte:

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach