Netherlands

Nationale lockdown Engeland vervangen door systeem regionale beperkingen

Nationale lockdown Engeland vervangen door systeem regionale beperkingen

Het Britse parlement heeft dinsdagavond ingestemd met een systeem van regionale coronabeperkingen. In plaats van de nationale lockdown die eind oktober werd ingevoerd in Engeland, zijn er vanaf deze woensdag drie verschillende categorieën met bijbehorende maatregelen.

Reizen van en naar regio’s die met de zwaarste categorie (niveau 3) beperkingen te maken krijgen is verboden. Ook blijven pubs en restaurants bij niveau 3 gesloten, behalve voor afhalen. Kappers en schoonheidssalons kunnen wel weer aan de slag. Alle scholen zijn en blijven overal open.

De plannen van premier Boris Johnson stuitten op heel wat kritiek binnen zijn eigen Conservatieve partij, omdat ze te ingrijpend zouden zijn, slecht uitgevoerd en niet gestoeld op wetenschappelijk bewijs. Uiteindelijk stemden 55 Tories tegen het nieuwe coronasysteem, maar werden de plannen wel aangenomen.

Meer dan veertig procent van de Engelsen woont in gebieden op niveau 3 en slechts een procent in regio’s die de maken krijgen met de lichtste categorie van beperkende maatregelen (niveau 1). De status van de verschillende regio’s wordt elke twee weken opnieuw beoordeeld aan de hand van het actuele aantal besmettingen en andere indicatoren.

Het nieuwe systeem geldt alleen voor Engeland en niet voor andere delen van het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland, Wales en Schotland hebben allemaal hun eigen beperkende maatregelen.

De Britse premier Boris Johnson dinsdagmiddag 1 december 2020 bij het verlaten van zijn ambtswoning op Downing Street 10. Foto Neil Hall/EPA

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van dinsdag:

Lees hier het blog van dinsdag terug

Football news:

Setien eist 4 miljoen euro compensatie van Barca. Het ontslag van Valverde kostte de club 11 miljoen
Twee Cornell spelers testten positief voor coronavirus na de wedstrijd met Barca
Mbappe eindigde als eerste op de Ligue 1 goalscoring lijst en scoorde 13 goals in 17 optredens. Hij brak de reeks van 4 wedstrijden zonder goals
Holand scoorde 27 goals in zijn eerste 28 Bundesliga-optredens. Hij is de tweede persoon om dit te doen
Sevilla probeert Papa Gomez te tekenen, Monchi is in gesprek. Atalanta wil hem verkopen aan een club die niet uit Italië komt.Alejandro Papu Gomez kan zijn carrière in La Liga voortzetten
Holand scoorde 14 goals in 13 Bundesliga wedstrijden dit seizoen
Neymar speelt zijn 100ste wedstrijd voor PSG. = = Clubcarrière = = Neymar begon zijn carrière in de 21e Ronde van de Ligue 1 tegen Montpellier. Hij speelde 61 keer in de Ligue 1 wedstrijden, speelde 25 wedstrijden in de Champions League, 6 in de Franse Cup, 6 in de League Cup en nog twee in de Franse Super Cup