Netherlands

Nationale Burendag in coronatijd: 'Ik miste de aanspraak van andere bewoners'

Net als ieder jaar werd ook dit jaar de Nationale Burendag georganiseerd, waarbij de buurt gezellig samenkomt en mensen iets goeds kunnen doen voor elkaar. Dit jaar was dat anders dan anders, vanwege de coronarichtlijnen.

Een van de plekken waar Burendag wordt gevierd is aan de Montferland in Zoetermeer, waar een typisch Hollands pleinfeest wordt georganiseerd met spelletjes en lekkernijen. Organisator Rachel Oomen heeft veel rekening moeten houden met de coronamaatregelen: “Je moet letten op de afstand, er staat overal desinfectiemiddel, er zijn mondkapjes voor de mensen die dat willen en het eten wordt gemaakt met handschoenen.”

‘Vier het veilig, vier het voor de deur’

Op deze Nationale Burendag organiseerden in totaal vierduizend buurten activiteiten voor bewoners. Dit jaar was het thema: ‘Vier het veilig, vier het voor de deur’. Directeur van het Oranje Fonds Sandra Jetten vond het belangrijk dat Burendag ook dit jaar door zou gaan. “Juist op dit moment is het heel belangrijk dat je wel naar je buren omkijkt in coronatijd.”

Lees ook: Merendeel van de Nederlanders zou buren niet aanspreken bij meer dan zes gasten

Jetten vertelt dat veel buren tijdens de lockdown de helpende hand boden aan mensen die dat nodig hadden. “Buren hebben boodschappen voor elkaar gedaan, gekookt en even een praatje gemaakt.” Nu het aantal besmettingen oploopt is er volgens Jetten een kans dat we opnieuw een moeilijke tijd tegemoet gaan. “Het is dan goed om even stil te staan hoe belangrijk buren voor elkaar zijn.”

Nieuwe buren

In Zoetermeer werd Burendag twaalf jaar geleden voor het laatst georganiseerd in de straat. “In de tussentijd is er veel veranderd: zo zijn er nieuwe buren bijgekomen die we nog helemaal niet kennen”, zegt Oomen. Tijdens de lockdown werden de buren gemist, vertelt een bewoner. “Ik miste de aanspraak. Dat we gewoon een praatje met elkaar konden maken.”

Lees ook: Buren helpen elkaar de crisis door: ‘Zo fantastisch dat ik dat zomaar kan vragen’

Bij de kinderen op het plein lijken de coronamaatregelen langs hen heen te gaan. “Ik vind het heel leuk”, vertelt een van hen. “Je ziet allemaal buren en sommige ken ik nog niet.”

Stijging burenruzies

Hoewel de meeste buren goed met elkaar overweg kunnen, komen burenruzies in coronatijd ook meer voor. Juridisch dienstverlener DAS heeft sinds de crisis te maken met een stijging van 32 procent van mensen die zich melden met burenruzies. “Dat gaat bijvoorbeeld over geluidsoverlast, verbouwingen of de tuin”, vertelt mediator Christa Verploeg. “Zodra mensen meer in de tuin zitten, gaan ze letten op de schutting en de grond. Dat geeft aanleiding tot ruzies.”

Lees ook: ‘Meer burenruzies door thuisruzies en thuis vakantie vieren’

Volgens de mediator komen de burenruzies doordat mensen door corona steeds meer thuis zitten, soms noodgedwongen. “Ze gaan dan bijvoorbeeld klussen in hun woning, wat weer voor overlast zorgt bij andere buren. Als die buren dan wel thuis werken en zoomcalls hebben, kunnen dat niet goed doen omdat ze overlast ervaren.”

Die ruzies zijn volgens Verploeg prima zelf op te lossen. “Ga in gesprek met je buren en doe dat op een rustige manier”, adviseert ze. “Je hoeft niet altijd een boze brief te sturen. Ga in plaats daarvan het gesprek aan, want vaak hoor je dan ook hele andere dingen, waardoor je het ook beter kunt begrijpen.”

Football news:

Arsenal zal Ozil en Sokratis uitsluiten van de Premier League. Arsenal rekent niet op middenvelder Mesut Ozil en verdediger Sokratis Papastathopoulos. Goal.Com volgens de bron zal de club Ozil en Sokratis uitsluiten van de aanvraag voor het Engelse kampioenschap. De spelers zijn al op de hoogte gebracht van dit besluit. Ze kunnen dus pas in Februari het veld in, wanneer het transfervenster opengaat. Ozil heeft sinds maart niet meer voor Arsenal gespeeld. De club had gehoopt hem te verkopen in het laatste transfervenster, maar de deal kon niet worden geregeld. De 32-jarige papastathopoulos zal ook het begin van het seizoen missen. Er werd gemeld dat ze geïnteresseerd zijn in Napoli, maar uiteindelijk mislukte de overdracht. Arsenal heeft Ozil en Sokratis nog niet opgenomen in hun bod op de Europa League
Bartomeu zal de wedstrijd tegen Ferencvaros missen vanwege de begeerte van een familielid. De voorzitter van de Barca wil naar de wedstrijd met Real Madrid. De president van Barcelona, Josep Bartomeu, zal de Champions League wedstrijd van vandaag tegen Ferencvaros missen. De 57-jarige manager zal niet naar de wedstrijd kijken vanuit de VIP box in het kamp Nou, omdat hij contact had met een familielid die het coronavirus had. Bartomeu ' s eerste PCR test voor COVID-19 was negatief. De Catalaanse President hoopt op 24 oktober in het stadion te kunnen verschijnen tijdens de Clasico met Real Madrid. Om dit te doen, moet hij slagen voor de tweede test en een negatief resultaat krijgen. Op 1 en 2 November komt de Raad van bestuur van Barca bijeen om de kwestie van een motie van wantrouwen tegen Bartomeu te bespreken. Het vereiste aantal handtekeningen is al verzameld. Het is mogelijk dat Barca niet genoeg geld heeft om hun salaris te betalen. Het is geen virus, het is een management leugen.Econoom over de financiën van de club
Liverpool en Manchester United behoren tot de clubs die een Europese Premier League willen oprichten. Volgens Sky Sports zijn Liverpool en Manchester United hierbij betrokken. Het nieuwe toernooi zal in 2022 van start gaan en ze willen het midden van het seizoen houden onder auspiciën van de FIFA. Verwacht wordt dat er 18 teams aan zullen deelnemen. Ongeveer een dozijn clubs uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië, waaronder Barcelona, Attico, Real Madrid, Bayern München, PSG en Juventus, zijn al gevraagd over hun mogelijke deelname aan het toernooi. Vijf Engelse clubs zullen aan het project kunnen deelnemen. Er zij op gewezen dat deze kwestie reeds is besproken door vertegenwoordigers van Manchester City, Tottenham, Chelsea en Arsenal. Er wordt momenteel naar investeerders gezocht. Het kan een JP Morgan Bank zijn. Het bedrag dat nodig is om de Europese Premier League te creëren is 4,6 miljard pond. De FIFA en de UEFA weigerden commentaar te leveren op deze informatie. Voorheen begonnen Liverpool en Manchester United een project van radicale vernieuwingen in het Engelse voetbal. Hun voorstellen omvatten onder meer het verlagen van de Premier League van 20 naar 18 teams, het annuleren van de League Cup en de FA super Cup, het veranderen van de financieringsstructuur en het toekennen van extra geld aan de Engelse voetbalbond (EFL). Er wordt ook voorgesteld de top-6 clubs en Everton, Southampton en West ham een speciale status te geven die hen in staat stelt elk besluit over de Premier League te aanvaarden of te verwerpen. De bond heeft dit initiatief al verworpen
Thibaut Courtois: real wil de Champions League winnen en La Liga
Tiago en Matip trainden vandaag niet met Liverpool. Ze zullen waarschijnlijk niet Spelen Ajax
Griezmann zal niet terugkeren naar Attico vanuit Barcelona
Miranchuk maakte zijn debuut voor Atalanta in de Champions League wedstrijd tegen Midtjylland