Netherlands

Naleving coronaregels verschilt per generatie

Draagvlak coronamaatregelen Twee derde van de ouderen wil een vaccinatie, veel jongeren twijfelen. Zij maken zich vaker zorgen over de veiligheid.

1 Draagvlak voor maximaal aantal bezoekers daalt

Dinsdag komt het kabinet met het besluit of tijdens de kerstdagen de coronaregels kunnen worden versoepeld. Volgens geruchten op het Binnenhof zou het kabinet weleens kunnen besluiten het maximumaantal bezoekers dat je mag ontvangen te verruimen.

Het draagvlak voor die regel is de afgelopen maanden gekrompen van tegen de 80 procent steun eind september naar zo’n 60 procent half november, blijkt uit onderzoek van de gedragsunit van het RIVM. Sindsdien is de regel ook strenger geworden: eerst mochten zes bezoekers per keer ontvangen worden, nu nog maar drie bezoekers per dag. Mensen zeggen zich wel goed aan de regel te houden: ruim 90 procent ontvangt niet meer dan drie mensen per dag – geen andere regel wordt zo goed nageleefd.

Met name de regels die gelden als iemand klachten heeft zijn moeilijk op te volgen, blijkt uit het onderzoek. Bij klachten wordt mensen aangeraden om thuis te blijven en een coronatest te laten afnemen. Ongeveer 44 procent van de mensen zegt dat ook te doen. Het draagvlak voor die regels is sinds september wel gestegen.

2 Ouderen gaan minder snel naar de teststraat

Uit het onderzoek blijkt dat er grote gedragsverschillen zijn tussen mensen van verschillende leeftijd. Ongeveer 70 procent van de mensen boven de 55 zegt anderhalve meter afstand te houden en zo’n 80 procent mijdt ook drukke plekken. Jongeren hebben daar moeite mee: in de leeftijdscategorie 16 tot en met 24 jaar houdt zo’n 60 procent zich aan de anderhalve meter afstand, net als de mensen van tussen de 25 en 40 jaar. Tieners en jonge twintigers blijken het nog wat moeilijker te vinden om drukke plekken te mijden: dat doet iets minder dan 60 procent, terwijl zo’n 70 procent van de mensen van tussen de 25 en 40 dat doet.

Daar staat tegenover dat jongeren zich eerder laten testen bij klachten. Bijna vijftig procent van de mensen onder de veertig doet dat. Ouderen doen dat minder vaak – mogelijk omdat ze de teststraten moeilijker kunnen bereiken. Van de ouderen boven de 70 jaar met klachten laat een derde zich testen. Zij blijven wel vaker thuis bij klachten: zo’n 90 procent van de ouderen doet dat, tegenover 80 procent van de jongeren.

3Jongeren twijfelen meer over vaccin

Ook bij de bereidheid om te vaccineren zijn er grote leeftijdsverschillen. Ongeveer een derde van de mensen onder de veertig zegt nu zich sowieso te laten vaccineren. Bij zeventigplussers is dat ongeveer het dubbele. Zij zijn het meest bereid tot vaccineren; in de leeftijdscategorie 55 tot 69 is het aandeel dat zich ‘sowieso’ laat vaccineren al gedaald tot 50 procent.

Grote groepen zijn nog te overtuigen; zij hebben nog geen keuze gemaakt. Onder mensen jonger dan 55 jaar is dat ongeveer een derde van de bevolking. Zo’n 20 procent van die leeftijdscategorie maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de vaccins en heeft al besloten zich niet te laten inenten. Onder zeventigplussers is dat aandeel aanzienlijk kleiner: daar heeft maar 6 procent geen vertrouwen in de vaccins. Ongeveer een kwart van die leeftijdsgroep heeft nog geen keuze gemaakt.

Football news:

Real Madrid directeur Butragueno: iedereen weet wat Zidane voor ons betekent. Er doen geruchten de ronde als er geen overwinningen zijn. Directeur Emilio Butragueno van Real Madrid sprak over de hoofdcoach van het team Zinedine Zidane. Iedereen weet wat Zidane voor ons betekent. We willen dat hij zo snel mogelijk naar ons terugkeert (Zidane is geïnfecteerd met het coronavirus-CA. Showsport). Wij kennen de wetten van het voetbal, omdat wij hier al vele jaren werken. Als een team niet wint, zijn er reacties en geruchten van verschillende aard. We moeten verenigd blijven en werken zei Butragueno op Movistar+
Hertha ontsloeg hoofdcoach en directeur na 1-4 weg naar Werder
Karim Benzema: Real Madrid heeft een betere versie van Hazard nodig. Hij was geweldig in Chelsea en moet geschiedenis schrijven in Madrid
Inter om Eriksen te ruilen tegen Dzeko. De club wil de middenvelder verkopen aan een club die niet uit Italië komt, maar is bang om geen kopers te vinden. Edin Dzeko, die ruzie had met de hoofdcoach van Roma Paulo Fonseca en zich terugtrok uit het Rome-team, kan lid worden van de Milan club. Inter-middenvelder Christian Eriksen kan de andere kant op gaan
Ex-agent Modibo Barcelona geloofde in Hem, en Jean-Clair dacht dat hij al een fenomeen was. Agent Bruno Satine, die voorheen de belangen van Benfica verdediger Jean-Clair Todibo vertegenwoordigde en betrokken was bij de transfer van de speler naar Barcelona, sprak over de speler. We zijn blij met het werk dat we gedaan hebben om hem naar Barcelona te brengen, maar zijn Interesses Interesseren me niet meer. Hij heeft een complex karakter, hij heeft nooit geluisterd naar Abidal ' s advies. De club geloofde in Hem, maar Modibo dacht dat hij al een fenomeen was. Daarom bleek zijn avontuur in La Liga roemloos. Hij heeft goede kwaliteiten, maar hij mist bescheidenheid. Een rustige club zou perfect voor hem zijn. Misschien iets minder dan Lazio, want het is een zeer ambitieuze club, er is veel druk. Ik denk niet dat dit de beste optie is voor zijn carrière. Hij moet vanaf het begin beginnen, maar in een club waar hij kleine fouten kan maken die hem helpen beter te worden. Zelfs de besten deden dat. Op de bank zitten heeft geen zin. Het hangt alleen van hem af of hij zal slagen. Hij heeft uitstekende fysieke kenmerken. Maar hij moet met zijn hoofd werken, concentratie vinden. Er zijn minder getalenteerde spelers dan hij, maar ze vinden een manier om te schitteren. Hij moet willen leren en zich NIET speciaal voelen. Hij weet nog steeds niet hoe het werkt, en de mensen om hem heen helpen niet. Het spijt me, zei Satine. De Fransman, die twee jaar lang door Benfica van Barca werd uitgeleend met een optie om uit te kopen, heeft dit seizoen slechts twee wedstrijden gespeeld - in de Portugese Cup en de Portugese League Cup
Crazy days of the young West Ham striker: speelde in twee wedstrijden en scoorde in zijn debuut wedstrijd voor het team
Solskjaer keurde Lingard ' s vertrek goed, hoewel hij hem wilde houden. De beslissing is nu aan het management van Manchester United. Hoofdcoach Ole Gunnar Solskjaer keurde in Januari het vertrek van de 28-jarige Engelsman goed. De specialist wilde Lingard echt houden, gezien het drukke tweede deel van het seizoen. Maar nadat hij met de spelers had gesproken, liet hij hem gaan om regelmatig te spelen. De definitieve beslissing zal in de komende dagen worden genomen door de Raad van bestuur van Manchester United. Newcastle, Tottenham, West Ham, Sheffield Wednesday en West Brom zijn allemaal geïnteresseerd in Lingard in de Premier League