Netherlands

Na de Oeigoeren verdwijnen nu ook Tibetanen in kampen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

In China worden Tibetanen massaal in kampen opgesloten. Naar schatting 500.000 Tibetanen zitten gevangen in zogeheten 'militaire trainingscentra', blijkt uit documenten in handen van persbureau Reuters. Daar moeten ze werken als fabrieksarbeiders.

In officiële documenten over deze centra staat dat meer dan een half miljoen Tibetaanse boeren sinds begin dit jaar 'een training' moeten ondergaan. Op foto's die zijn vrijgegeven is te zien hoe Tibetaanse mannen moeten marcheren in uniform. Vrouwen krijgen les in serveren, ook zij lopen rond in camouflage. 

1 op de 10 Tibetanen die terugkeert uit deze kampen, gaat terug naar Tibet. De rest wordt naar andere delen van China gestuurd. Daar krijgen ze in de meeste gevallen een laag betalende baan in de textiel, de bouwsector of de landbouw.

Dwangarbeid

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat van dwangarbeid geen sprake is. Volgens de Chinese staat kiezen de Tibetaanse arbeiders zelf waar ze uiteindelijk gaan werken. Ook zouden ze een gepast salaris krijgen.

Gelijkenissen met Xinjiang

De Tibetaanse trainingscentra vertonen veel gelijkenissen met de beruchte 'heropvoedingskampen' in de westelijke provincie Xinjiang. Daar worden Oeigoeren massaal vastgezet om omgeschoold te worden naar 'hardwerkende Chinese staatsburgers'. Schattingen over hoeveel Oeigoeren vastzitten lopen uiteen, maar het zijn er zeker een miljoen.

Zowel Tibet als Xinjiang zijn grensregio's waar de Communistische Partij van China al tijden bezig is om etnische minderheden onder de duim te houden. In augustus beloofde leider Xi Jinping om Tibetaanse afscheidingsbewegingen harder aan te pakken. Hij noemde hierbij in het bijzonder de Dalai Lama, de geestelijk boeddhistische leider die in 1959 Tibet moest ontvluchten en sindsdien in India woont.

Met de huidige werkkampen zou China proberen om ook de Tibetaanse boeren in 'trouwe arbeiders' te veranderen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Disney krijgt volle laag om film Mulan: opgenomen in Chinese provincie Xinjiang

Football news:

Salzburg coach Marsh: Attico verschilt niet van Lokomotiv in hun spelstijl. Het verschil in het niveau van de spelers
Bartomeu en zijn directeurs kunnen morgen ontslag nemen als de motie van wantrouwen niet wordt uitgesteld.Het management van Barcelona wil geen motie van wantrouwen in club President Josep Bartomeu houden. De Catalaanse club deed een beroep op de Generalitat (regering) Catalonië om de stemming, die gepland was voor 1 en 2 November, uit te stellen, maar werd geweigerd, ondanks de aanbevelingen van de regering om thuis te blijven en de noodtoestand opgelegd. Bartomeu en zijn team kunnen morgen ontslag nemen als de generale staf het besluit goedkeurt om een stemming te houden over de goedgekeurde data. Volgens Diario Sport, heeft de Barca President zijn raad van Bestuur al meegedeeld dat het ontslag van het hele management morgen kan worden aangekondigd
Luka Modric: zou de Gouden Bal inruilen voor Kroatië dat het WK
We hebben Bale ' s golfvaardigheden met de profs uit elkaar gehaald. Het lijkt erop dat Gareth 15 uur per week traint.Het blijkt dat hij ooit zijn leven riskeerde
Alli werd niet opgenomen in Tottenham ' s bod voor de wedstrijd tegen Burnley, hoewel hij niet gewond was
Isco: Zidane verandert me in de 50-60e minuut of zelfs in de helft van de tijd, en laat me vrij in de 80e
Pirlo op Ronaldo ' s optimale positie: begin van links naar binnen en ga naar het midden. Hij kan naast Morata of Dybala