Netherlands

'Moordteam Khashoggi haalde gif tijdens tussenstop in Caïro'

AFP

Uit een omvangrijke reconstructie door onderzoeksjournalist Michael Isikoff blijkt dat het Saudische team dat journalist Jamal Khashoggi vermoordde, op weg naar Istanbul een tussenstop heeft gemaakt in Caïro. Daar zouden volgens Isikoff gif zijn opgehaald waarmee Khashoggi werd gedood.

Het werpt vragen op welke rol Egypte en diens leider Al-Sisi heeft gespeeld in de zaak, stelt Isikoff. Hij erkent dat onduidelijk is wat het middel precies was en wie het heeft overhandigd.

Volgens Isikoff is het duidelijk dat het originele plan altijd was om Khashoggi te vermoorden en dat de Saudische lezing over een losgeslagen team dat zijn opdracht te buiten ging (Khashoggi naar Saudi-Arabië ontvoeren) niet klopt.

“Het team dat de aanslag moest plegen, uitgestuurd op last van kroonprins Mohammed bin Salman, had altijd de opdracht de journalist te doden, nog voor het vliegtuig Riyadh verliet en ruim voor Khashoggi die dag het consulaat in Istanbul binnenwandelde”, aldus Isikoff.

De journalist werd kort na binnenkomst geïnjecteerd, gedood en daarna in stukken gezaagd. Zijn lichaam is nooit gevonden. Zijn kinderen hebben als schikking een maandelijkse toelage en vastgoed van de overheid geaccepteerd.

Volgens anti-terrorisme-adviseur Richard Clark vloeit er veel Saudisch geld naar het overeind houden van het regime van Al-Sisi. Een verzoek om medewerking zal volgens Clark a no-brainer zijn geweest.

Egypte heeft niet gereageerd op vragen van Isikoff.

Saudi-Arabië voerde een eigen onderzoek uit naar de moord. Het veroordeelde enkele leden van het team ter dood, later omgezet in decennia gevangenisstraf. Isikoff wijst erop dat er van hen niets meer is vernomen, maar dat afzonderlijke bronnen in Saudi-Arabië hem vertelden dat ze in vrijheid leven. De arts die Khashoggi injecteerde zou recent gespot zijn in een sportschool. Meer bij Yahoo News

Football news:

Spalletti op 3-0 met Bayern: Napoli ligt op de goede weg. De spelers hebben mijn verwachtingen al overtroffen
Kane wil naar Man City verhuizen met Grealish. Hij zal binnenkort bespreken vertrekken met Tottenham
Real Madrid meldde dat Odriosola het coronavirus heeft opgelopen
Gasperini over Ilicic: hij wil een team vinden waar hij iets belangrijkers zal bereiken
Mbappe zal niet spelen in de wedstrijd voor de Franse Super Cup. De wedstrijd zal worden gehouden in Israël
Benfica introduceerde Yaremchuk. De voorhoede van het nationale team van Oekraïne verhuisde Van Gent
17-jarige Gurna-Duat kan verhuizen naar Atalanta van Saint-Etienne voor 10 miljoen euro