Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Mondiale atletiekbond verbiedt deelname transgenders aan vrouwenwedstrijden

In het geval van Caster vind ik het een hele discutabele situatie. Ze is geboren als vrouw. Haar genetische afwijking geeft haar een voordeel boven de rest. Bij mannen is dat precies zo. Je ziet bijvoorbeeld ook mannen die medicinaal testosteron toegediend krijgen vanwege lage testosteron ineens makkelijker presteren op sport vlak. Vaak ver boven gemiddeld. Maar bij mannen zijn dus genetische afwijkingen wel toegestaan en bij vrouwen bepaalde niet. Bij transseksuelen vind ik het een ander verhaal. In dat geval gaat het om een medische ingreep. Hoe vervelend het ook kan zijn voor die persoon.

Bekijk alle reacties

Door onze sportredactie

Transgender atleten die de puberteit als man hebben doorgemaakt mogen vanaf 31 maart niet meer meedoen aan internationale vrouwenwedstrijden. De internationale atletiekbond World Athletics heeft dat donderdag laten weten op een persconferentie.

De atletiekbond reageert hiermee op het verzoek van het internationaal olympisch comité (IOC), dat in 2021 internationale bonden vroeg om hun eigen 'sportspecifieke' regels op te stellen.

Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics, zegt dat er een werkgroep wordt opgericht om verder onderzoek te doen naar de richtlijnen voor transgender atleten. "We zeggen niet voor altijd nee", zegt Coe.

"Beslissingen zijn altijd moeilijk, maar we blijven van mening dat er een eerlijke vrouwencompetitie moet zijn. Naarmate er meer bewijsmateriaal beschikbaar komt vanuit de wetenschap, zullen we ons standpunt herzien."

Volgens eerdere regels eiste de atletiekbond dat vrouwelijke transgender atleten aan een bepaalde (lage) testosteronwaarde moesten voldoen om deel te nemen aan internationale wedstrijden.

Topatlete Caster Semenya is geboren met een hoog testosterongehalte.Foto: AFP

Testosteronlimiet voor intersekse atleten aangescherpt

World Athletics heeft ook de testosteronlimiet voor intersekse atleten aangescherpt. Voor deze atleten was een testosteronlimiet van 5 nanomol per liter bloed toegestaan.

Atleten moeten hun waarde nu verlagen naar nog maar 2,5 nanomol per liter. Ook moeten ze minimaal twee jaar onder deze waarde hebben gezeten voordat ze mogen deelnemen aan internationale vrouwenwedstrijden.

In de vrouwenatletiek was de laatste jaren al veel discussie over (on)eerlijke competitie. De vrouwelijke topatleet Caster Semenya is geboren met een hoog testosterongehalte. Haar lichaam maakt drie keer zoveel testosteron aan als andere vrouwen.

Tweevoudig olympische kampioen Semenya werd verplicht om hormoonremmers te slikken en moest meerdere geslachtstesten ondergaan. Ze weigerde remmers te slikken en mocht niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. De 32-jarige atlete verloor alle rechtszaken die ze hiertegen aanspande.

Het besluit van de atletiekbond staat niet op zich. Ook de internationale zwembond (FINA) en de internationale rugbybond (IRL) stemden eerder tegen deelname van transgender vrouwen.