Netherlands

Mogen kinderen met verkoudheidsklachten sporten en naar opa en oma?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Kinderen met verkoudheidsklachten mogen weer naar de basisschool en hoeven zich niet te laten testen. Maar betekent dat dan ook dat het verstandig is om ze naar de sportclub, opa en oma of de speeltuin te laten gaan? Dat vragen onder anderen Anna Marie en Christiaan zich af.

Eerder moesten kinderen vanaf zes jaar getest worden bij klachten, en dus ook thuisblijven in afwachting van de uitslag. Maar dat is sinds twee weken niet meer nodig. In de persconferentie zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat kinderen nauwelijks bijdragen aan de verspreiding van het virus. Door hen niet te testen, wordt de drukte in de teststraten minder. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ik woon in een code-oranjeprovincie, mag ik dan nog een dagje op stap in Nederland?

Waar de richtlijnen voor scholen duidelijk zijn, zijn die er niet voor andere activiteiten, zoals een bezoek aan de speeltuin, dierentuin of opa en oma. Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht is duidelijk over een bezoek aan grootouders. "Het is geen regel, dus ik kan het alleen op basis van eigen inzicht zeggen, maar je kunt het best uit de buurt blijven van kwetsbare mensen. Dus even met een snotneus op bezoek bij opa of oma is gewoon niet verstandig."

Escaperoom

Volgens NOC*NSF gelden voor sporten dezelfde regels als voor school. Een verkouden kind onder de 13 jaar mag dus gewoon op de training of bij een wedstrijd verschijnen. Bruijning ziet voor die groep ook geen reden om bij een snotneus thuis te blijven van een voetbaltraining. "Alles wat buiten is, is minder risicovol dan binnen. Dus maak je geen zorgen als je kind bijvoorbeeld naar een buitensportveld gaat, waar kinderen heen en weer rennen. Naar de speeltuin kan bijvoorbeeld ook prima." 

Volgens Bruijning kunnen ouders een afweging maken op basis van een ezelsbruggetje: "Ouders moeten eigenlijk de drie D's in hun achterhoofd houden: drukte, dichte ruimte en dicht bijeen. Dat zijn situaties waarin verspreiding kan plaatsvinden. Dus een escaperoom waar je met vier mensen twee uur lang in een dichte ruimte zit, is misschien niet zo'n goed idee. En als je kind ontzettend verkouden is, is het misschien beter om de judoles een weekje over te slaan."

Volgens Bruijning is de kans dat kinderen elkaar besmetten niet groot. "Op scholen zien we af en toe een besmetting, maar dat zijn vooral kinderen die door iemand in het gezin besmet zijn geraakt. Een enkele keer zien we dat een kind het krijgt van een ander kind of de leraar. Maar kinderen zijn maar zelden een besmettingsbron voor andere kinderen. Het is niet zo dat ze helemaal niet besmet kunnen worden, maar het gebeurt wel minder gemakkelijk en minder vaak."

Weinig testcapaciteit

"De regels voor scholen zijn ook niet aangepast omdat er een ander inzicht was, maar omdat er zo weinig testcapaciteit is. We kunnen moeilijk tegen alle kinderen zeggen: je kunt niet getest worden, dus blijf maar thuis. Ouders kunnen zelf een afweging maken. Daarbij kun je onthouden: intensief contact in een binnenruimte is wat risicovoller."

Wanneer blijven verkouden kinderen thuis?

Kinderen die jonger zijn dan 13 jaar, mogen als zij alleen verkoudheidsklachten hebben naar de kinderopvang of basisschool. Denk hierbij aan een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn. 

Bij de volgende situaties moeten kinderen wel thuisblijven: 

Bron: RIVM

Football news:

Metz forward Gyan is de beste speler in Ligue 1 in September. Hij is de leider van de goalscoring race
Miranchuk kan in bijna elke club ter wereld spelen. Ex-middenvelder Loko Drozdov over Atalanta nieuwkomer
Bale op Tottenham start: ik ben nog niet helemaal klaar. Ik probeer in vorm te komen
Ex-Barca coach Sethien kan het overnemen in Palmeiras
Fonseca ongeveer 2:1 met jonge jongens: gaf een pauze aan sommigen. Nu Roma zal zich richten op Milaan
Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk