vliegen

Het lijkt erop dat een vakantie naar het buitenland deze zomer toch nog mogelijk is. Maar hoe zit het als je weer thuiskomt? Moet je dan in quarantaine?

Regels

27 mei vertelde premier Mark Rutte dat het vooral in de vakantieperiode van belang is om je aan de regels te houden. “Vermijd drukte, houd afstand en was je handen stuk. Als we klachten hebben, dan blijven we in de stacaravan of de hotelkamer. We moeten ervoor zorgen, dat reizen in Nederland niet leidt tot meer risico’s ten aanzien van de verspreiding van het virus. Dat is heel belangrijk.”

Volgens de premier is een vakantie in het buitenland alleen mogelijk in het geval de risico’s daar vergelijkbaar zijn met die in Nederland. “Wat je niet wilt, is dat door reizen naar het buitenland er grotere risico’s komen op het verspreiden van het virus in Nederland.”

Advies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert nog altijd alleen te reizen indien dit strikt noodzakelijk is. “U moet zelf die afweging maken. Iedereen met reisplannen wordt geadviseerd hier goed over na te denken. Vakantiereizen vallen onder niet-noodzakelijke reizen en worden afgeraden.”

Frankrijk heeft al aangegeven vanaf 15 juni weer Europese vakantiegangers te willen ontvangen. Ook Duitsland bouwt vanaf die datum de reisbeperkingen af.

Thuisquarantaine

Reis je naar een risicogebied, dan is het verplicht om bij terugkomst twee weken in thuisquarantaine te gaan. Ook dien je contact met familieleden en anderen te vermijden.

Op deze lijst van de Europese luchtvaartorganisatie EASA staan de vliegvelden in gebieden met een hoog risico op besmetting. Wie vanaf een vliegveld in één van deze landen of gebieden vertrekt, moet voor vertrek een gezondheidsverklaring invullen en bij terugkomst twee weken in quarantaine.

Reizen buiten Europa

Wie van buiten Europa wil reizen, mag alleen terug indien dit strikt noodzakelijk is. Dit inreisverbod geldt tot 15 juni.

Niet gecontroleerd

Wie aankomt op een Nederlandse luchthaven wordt niet gecontroleerd op het virus. Wel zijn de luchthavens alert op reizigers met klachten en koorts.

Bron: RTL Nieuws

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.

Gerelateerde artikelen