Netherlands

Ministerie zet eigen testketen op naast GGD’s en laboratoria

Coronabeleid Minister De Jonge gaat zelf centraal testcapaciteit inkopen en grote laboratoria opzetten. Die nieuwe, landelijke testketen komt naast de teststraten van de regionale GGD’s. Robots, het leger en werkgevers gaan helpen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gaat een eigen testketen voor corona inrichten om minder afhankelijk te zijn van GGD’s en de reguliere regionale medisch-microbiologische laboratoria. Het huidige teststelsel, in de eerste maanden van de coronacrisis in rap tempo opgebouwd, is volgens De Jonge onvoldoende in staat de grote aantallen coronatests te verwerken die noodzakelijk zijn voor de pandemiebestrijding.

Dat blijkt uit een brief die De Jonge dinsdag heeft gestuurd aan de GGD’s en laboratoria. Daarin staat dat een nieuwe dienst van het ministerie in staat moet zijn om „autonoom” het testbeleid aan te sturen, „ook buiten de laboratoria waarmee de GGD normaal gesproken samenwerkt”.

De afgelopen maanden leverde de traagheid bij coronatesten grote problemen op bij onder meer scholen en in bedrijfstakken waar medewerkers niet vanuit huis kunnen werken. GGD’s en labs bleken niet in staat snel genoeg in de groeiende testbehoefte te kunnen voorzien.

Lees hier hoe Nederland de controle over het coronavirus verloor

Om controle te krijgen over de testketen wil De Jonge zelf grootschalige testcapaciteit gaan inkopen bij megalaboratoria en zelf ook „op een aantal centrale plekken” grote laboratoria laten bouwen, zo blijkt uit een brief die hij dinsdag aan de Tweede Kamer stuurde. Hierbij moeten ook robots worden ingezet om de belasting op labpersoneel te verminderen, een groot knelpunt in het opvoeren van de testcapaciteit. Op die manier wil De Jonge begin 2021 zo’n 100.000 tot 130.000 tests per dag kunnen doen. Afgelopen week ging het om gemiddeld zo’n 62.700 tests per dag.

Om al die testen te kunnen uitvoeren probeert VWS op dit moment ook zelf teststraten op te zetten: 7 extra grote in enkele grote steden en 25 sneltestlocaties door heel Nederland. Dat gebeurt in samenwerking met werkgeversorganisatie VNO-NCW, die al maanden smeekt om een grotere en snellere testcapaciteit. Defensie levert personeel om deze locaties snel te kunnen openen. Als deze teststraten er zijn, kunnen burgers zich ook buiten de GGD-teststraten om laten testen.

Met eigen teststraten en lab(capaciteit) bouwt De Jonge zo een parallelle testketen op, naast de bestaande van GGD’s en regionale labs.

De stelselwijziging die De Jonge voorstelt moet een einde maken aan de gedecentraliseerde en ingewikkelde teststructuur waarmee Nederland de afgelopen maanden werkte. Het ministerie kon wel om uitbreiding van de testcapaciteit verzoeken, maar de uitvoering daarvan lag bij de GGD’s en in het begin van de crisis opgezette noodstructuren.

Regionale, microbiologische labs (‘mml’s’) waren de belangrijkste laboratoria om de coronatests te verwerken. Die werken specialistisch, maar hebben beperkte capaciteit. Daarnaast hadden bestuurders van die labs een grote rol bij de uitbreiding van het testbeleid. Zij wilden dat hun labs leidend bleven, blijkt uit interne communicatie van een belangenvereniging voor microbiologische labs. Het uitbreiden van de testcapaciteit ging echter moeizaam en bleef achter bij de vraag. De Algemene Rekenkamer noemde de testketen vorige maand al ingewikkeld, gefragmenteerd en heel kwetsbaar.

Football news:

Berg bereikte de Champions League groep op 34 - waarschijnlijk de laatste in zijn leven. En ik heb die overwinning voor Krasnodar uitgekauwd. Ik heb hier al mijn hele carrière op gewacht. Markus Berg zag Alexander Martynovich vertrekken, draaide de snelheid aan, duwde Rennes verdediger Gerzino Nyamsi terug, liet de bal met zijn linkervoet zakken en stuurde hem naar Romain Salin met zijn rechtervoet. Vergeet u niet dat dit doel de eerste overwinning voor de Russische clubs in de Europese competities sinds December 2019 heeft opgeleverd, dan is dat niet verwonderlijk. Berg scoorde voor Krasnodar in de eerste wedstrijd van 2020, in de laatste ronde van vorig seizoen (een dubbele en twee assists met Akhmat) en in de startwedstrijd van dit seizoen (in Ufa). In slechts de laatste (onvolledige) vier maanden scoorde Markus 8 keer. Plus nog een-in de wedstrijd van de Volkenbond voor het Zweedse nationale team tegen de Kroaten. = = = Formule Renault 2.0 = = = de Formule Renault 2.0 is een Formule Renault 2.0 Voor het Team Racing. Krasnodar verloor alle kansen in Piraeus en verloor thuis. Markus was verdrietig en dacht dat hij niet meer in de Champions League zou spelen. Mijn contract met Krasnodar werd berekend voor een jaar. Om eerlijk te zijn, Ik dacht dat ik mijn kans miste de Zweed gaf toe in een Interview met de UEFA website. Maar in de lente verlengde ik mijn contract, we eindigden derde in de League, ging direct naar de playoff ronde en passeerde PAOK. In de eerste ontmoeting met PAOK probeerde Berg de armband van de kapitein en deelde een assist met Remy Cabella. Op de Tumbra had de Zweed kunnen scoren, maar de Griekse autogall en de inspanningen van dezelfde Cabella waren voldoende. Marcus was verrukt: the Feelings are amazing, incredible. Ik heb hier heel lang op gewacht, mijn hele carrière. Dit is een groot, belangrijk evenement voor de club, voor Krasnodar
Ronaldo scoorde de 750e goal van zijn carrière. In de 57e minuut stuurde striker Cristiano Ronaldo de bal naar Kiev om te profiteren van de transfer van striker Alvaro Morata. Dit is het 750e doel van de Portugese carrière. Hij scoorde 450 voor Real Madrid, 118 voor Manchester United, 102 voor de nationale ploeg, 75 voor Juventus en 5 voor sporting. Meer informatie over de statistieken van de 35-jarige vindt u hier
Chiesa scoorde voor de eerste keer voor Juventus-Dynamo Kyiv
Griezmann scoorde voor het eerst in 3 opeenvolgende wedstrijden voor Barca. Hij scoorde vijf doelpunten in zijn laatste zeven wedstrijden voor de club
Braithwaite scoorde 5 (4+1) punten in Barca ' s laatste 3 wedstrijden. In de 20ste minuut werd de score verhoogd met voorwaarts Martin Braithwaite, waarmee hij een kruis van Ousmane Dembele afsloot. Dit is de vierde goal voor de Deen in de laatste drie wedstrijden - hij scoorde een dubbel tegen Dynamo Kyiv in de Champions League op 24 November en scoorde tegen Osasuna (4-0) in La Liga. Ook in de wedstrijd tegen Dynamo, gaf hij een assist. Daarvoor had Braithwaite niet meer gescoord sinds 13 juni, 13 opeenvolgende wedstrijden voor Barcelona. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
Juventus is niet afhankelijk van Ronaldo. Elk team zal een dergelijke speler
Holand en Jan spelen geen Lazio vanwege spierblessures. Borussia Dortmund speelt vandaag Lazio in de vijfde ronde van de Champions League. De spits Erling Holland en middenvelder Emre zullen deze wedstrijd missen. Beide spelers hadden spierproblemen. De Noor is de leider van de goalscoring race in deze Champions League draw. Hij scoorde zes doelpunten