Netherlands

Ministerie: gedeputeerde moet nevenfunctie altijd melden

GS Limburg Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) verdiende met zijn adviesbedrijf tienduizenden euro’s maar meldde dat niet. Provinciale Staten gaat opnieuw vragen stellen.

Een gedeputeerde die een adviesbedrijf heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel moet dit melden op zijn openbare lijst met nevenfuncties. Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarmee neemt het ministerie afstand van het provinciebestuur van Limburg in de affaire rond gedeputeerde Ger Koopmans (CDA).

NRC meldde eerder deze maand dat Koopmans (financiën en grondzaken) tot medio dit jaar een adviesbedrijf had, maar dat niet gemeld had op zijn openbare lijst met nevenfuncties. Ook de inkomsten van het adviesbedrijf maakte hij niet openbaar, hoewel de Provinciewet hem daartoe wel verplicht. Tot de inkomsten behoorde circa 30.000 euro die hij tussen april 2014 en oktober 2017 ontving als lid van de raad van commissarissen van Terraq, een Limburgs baggerbedrijf.

Koopmans vindt dat hij niet verplicht was om zijn bij de Kamer van Koophandel ingeschreven adviesbureau te vermelden op zijn openbare nevenfunctielijst, omdat „de inschrijving zelf geen nevenfunctie is”.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken denkt daar anders over, zo blijkt bij navraag. De woordvoerder van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66): „Een eenmanszaak is een nevenfunctie die vermeld moet worden op de openbare lijst. Als de regio daar anders over denkt, moet de regio dat maar uitleggen.”

Donderdag steunde het college van GS Koopmans in zijn zienswijze. In antwoorden op vragen van zes partijen uit Provinciale Staten zeggen GS dat het slechts ging om „één nevenfunctie”: het commissariaat bij Terraq. „Het daartoe hebben van een inschrijving bij de Kamer van Koophandel [het adviesbedrijf, red] zonder verdere activiteiten beschouwen wij als zodanig als geen aparte nevenfunctie, die separaat dient te worden gemeld.”

Lees meer over deze kwestie in ons achtergrondstuk: Het verzwegen bedrijf van de Limburgse Napoleon

Sinds 2010 zijn provinciebestuurders in Nederland verplicht om hun nevenfuncties en de hoogte van hun inkomsten uit die nevenfuncties openbaar te maken. Dit is ingevoerd om een transparant openbaar bestuur te bevorderen en de integriteit van de bestuurders te bewaken.

Volgens GS heeft Koopmans bij zijn aantreden als gedeputeerde in 2014 behalve het commissariaat, alle activiteiten in zijn adviesbureau beëindigd. Nadat hij in 2017 met zijn commissariaat stopte, bleef het adviesbureau echter nog drie jaar bestaan.

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is in stand gehouden vanwege de fiscus, melden GS. „Die verlangt bij beëindiging van bedrijfsactiviteiten van ondernemers dat zij de inschrijving KvK en het bijbehorende BTW-nummer nog enige tijd operationeel houden ten behoeve van eventuele nog uit te voeren fiscale verrekeningen.”

Jaap Zwemmer, emeritus hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam, noemt dat „flauwekul.” „Ik heb nog nooit gehoord dat de fiscus verlangt om een bedrijf nog enige tijd in stand te houden om een afrekening te kunnen maken. Je beëindigt en dan reken je af.”

Zwemmer verwoordt wat de Belastingdienst op zijn website meldt: eerst uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. „De KvK geeft dit door aan de Belastingdienst. Daarna sturen wij u een brief over de gevolgen voor de BTW als u stopt met uw onderneming.”

GS geven wel toe dat Koopmans – in de periode dat hij ook commissaris was van het baggerbedrijf - deelnam aan besprekingen in GS over een plan voor hoogwaterveiligheid van de Maas bij Venlo. Daarbij ging het om dijkverplaatsingen, een rivierverruiming en het verplaatsen van een jachthaven. Het baggerbedrijf waarvan Koopmans commissaris was, had belangen in dit gebied.

Volgens GS lag de betrokkenheid van Koopmans echter als portefeuillehouder financiën voor de hand. GS: „Met Provinciale Staten was afgesproken dat gedeputeerde Koopmans zich zou onthouden bij ontgrondingen. Er is geen afspraak gemaakt over waterveiligheid of Maasveiligheid.”

De partijen in Provinciale Staten gaan opnieuw vragen stellen. Marc van Caldenberg, fractievoorzitter van de SP: „We zien weinig reflexie bij GS. De afspraak was dat de gedeputeerde zich niet met ontgrondingen zou bemoeien vanwege zijn commissariaat bij de baggeraar. Dan dien je je ook niet te bemoeien met een plan waarbij de baggeraar belangen heeft.”

Football news:

Bijna zwanger betekent niet zwanger. Dit is Tuchel 's metafoor over PSG' s kansen voor de Champions League play-offs: we leggen uit hoe ze zich aanpassen aan Manchester United en RB
We kennen meer dan de helft van de deelnemers in de Champions League playoffs. Wie is daar al en wie heeft het uitgesteld tot de laatste ronde?
Maguire ongeveer 1:3 met PSG: de tegenstander scoorde illogisch - een ricochet en flipperen rond het strafgebied
Ronald Koeman: Barcelona wil 18 punten scoren in de Champions League. We hadden een geweldige 1e helft met Ferencvaros
= = Clubcarrière = = Lampard maakte zijn debuut in het eerste elftal in de play-offs voor de tweede keer op rij. Sevilla kan nog steeds Chelsea op deze indicator op de laatste dag van het spel, maar ze zullen niet verslaan hun rivaal in de tafel, omdat de Blues nog steeds het voordeel in face-to-face vergaderingen. De Londense club heeft de eerste plaats in Groep E
Manchester United, PSG en RB hebben elk 9 punten in Groep H voor de laatste ronde van de Champions League
Berg bereikte de Champions League groep op 34 - waarschijnlijk de laatste in zijn leven. En ik heb die overwinning voor Krasnodar uitgekauwd. Ik heb hier al mijn hele carrière op gewacht. Markus Berg zag Alexander Martynovich vertrekken, draaide de snelheid aan, duwde Rennes verdediger Gerzino Nyamsi terug, liet de bal met zijn linkervoet zakken en stuurde hem naar Romain Salin met zijn rechtervoet. Vergeet u niet dat dit doel de eerste overwinning voor de Russische clubs in de Europese competities sinds December 2019 heeft opgeleverd, dan is dat niet verwonderlijk. Berg scoorde voor Krasnodar in de eerste wedstrijd van 2020, in de laatste ronde van vorig seizoen (een dubbele en twee assists met Akhmat) en in de startwedstrijd van dit seizoen (in Ufa). In slechts de laatste (onvolledige) vier maanden scoorde Markus 8 keer. Plus nog een-in de wedstrijd van de Volkenbond voor het Zweedse nationale team tegen de Kroaten. = = = Formule Renault 2.0 = = = de Formule Renault 2.0 is een Formule Renault 2.0 Voor het Team Racing. Krasnodar verloor alle kansen in Piraeus en verloor thuis. Markus was verdrietig en dacht dat hij niet meer in de Champions League zou spelen. Mijn contract met Krasnodar werd berekend voor een jaar. Om eerlijk te zijn, Ik dacht dat ik mijn kans miste de Zweed gaf toe in een Interview met de UEFA website. Maar in de lente verlengde ik mijn contract, we eindigden derde in de League, ging direct naar de playoff ronde en passeerde PAOK. In de eerste ontmoeting met PAOK probeerde Berg de armband van de kapitein en deelde een assist met Remy Cabella. Op de Tumbra had de Zweed kunnen scoren, maar de Griekse autogall en de inspanningen van dezelfde Cabella waren voldoende. Marcus was verrukt: the Feelings are amazing, incredible. Ik heb hier heel lang op gewacht, mijn hele carrière. Dit is een groot, belangrijk evenement voor de club, voor Krasnodar