Netherlands

Minister Van Engelshoven: spotprent in de klas moet altijd kunnen

Gerelateerd

De grote steden krijgen de komende vier jaar 116 miljoen euro om het nijpende...

Een landelijk verbod op mobieltjes in de klas, zoals in Frankrijk, gaat veel te...

De kinderen van basisschool De Lijsterhof in Barneveld zaten woensdag alles...

Nederlandse leraren moeten zich vrij voelen om in de klas spotprenten te laten zien en discussies te voeren over gevoelige onderwerpen. Dat vinden leraren nu soms lastig, zei minister Van Engelshoven van Onderwijs bij de inloop van de ministerraad.

Na de aanslagen in Frankrijk is er veel discussie over spotprenten en de vrijheid van meningsuiting. De Franse leraar Samuel Paty werd vermoord door een islamitische extremist omdat hij een spotprent van de profeet Mohammed had laten zien in de klas. Van Engelshoven zegt dat signalen krijgt van Nederlandse leraren die het moeilijk vinden dit soort onderwerpen te bespreken in de les.

Lees ook: Vlaggen halfstok om terreur in Nice: ‘In rouw na barbaarse aanslag’

De minister vindt het belangrijk dat docenten zich vrij voelen om met behulp van spotprenten een discussie te beginnen in de klas. “Politici mogen ook belachelijk gemaakt worden. Dat past bij de vrijheid van meningsuiting”, zegt ze na vragen van Hart van Nederland.

Maatregelen tegen aanslagen

Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geldt de dreiging van aanslagen ook voor Nederland. Hij gaat vrijdag met zijn Europese collega’s in gesprek over de bestrijding van terroristische aanslagen zoals donderdag in Nice.

Lees ook: Kamer geschokt over mesaanval Nice: ‘Onbevattelijk’ en ‘hartverscheurend’

De digitale vergadering vrijdagmiddag wordt op verzoek van de Fransen gehouden. “Ik ga ervan uit dat we zeker een aantal dingen kunnen bereiken”, aldus Grapperhaus. “We hebben een forse agenda, en die de afgelopen 48 uur heel goed voorbereid. We moeten tegen dit soort terroristische aanslagen fors optreden.”

ANP/Redactie

Football news:

Neymar staat niet eens in de top 30 van Europa ' s beste spelers. Ik geloof het niet. Barca presidentskandidaat Freisha van de Braziliaanse presidentskandidaat Tony Freisha van Barcelona heeft gezegd dat hij PSG Neymar niet naar de club zal terugsturen als hij de verkiezingen wint. Ik weet zeker dat ik niet zou proberen Neymar te tekenen. Door de manier waarop hij de club verliet, en ook door zijn spel-hij staat zelfs niet in de top 30 van de beste spelers in Europa op dit moment vertelde Freisha Cadena Ser. De 28-jarige Braziliaan scoorde 2 goals en 3 goals in 5 Ligue 1 wedstrijden dit seizoen. Neymar werd verboden op Twitch. Hij draaide de stroom op het echte aantal Richarlyson (hij had 10.000 posten)
Lineker over Maradona: verreweg de beste speler van mijn generatie en waarschijnlijk de grootste voetballer aller tijden
Cocaïne nemen deed mijn tegenstanders een plezier. Hoe triest is het nu..
Mourinho on The Best: Er is een invloed van clubs in de media en mensen die beter werken achter de schermen
Alderweireld zal 2-4 weken missen, Lamela kan volgende
Maradona stierf aan een hartstilstand (Clarin)
Diego Costa zal niet spelen met Lokomotiv als gevolg van diepe veneuze trombose in zijn rechterbeen