Netherlands

Minister Schouten eist aanpassing verblijven en shows Dolfinarium

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Het Dolfinarium in Harderwijk moet de shows met dolfijnen en zeeleeuwen en een aantal dierverblijven aanpassen. Bij een inspectie van de Visitatiecommissie Dierentuinen bleek dat ze niet aan de eisen van dierenwelzijn voldoen.

Minister Carola Schouten van Landbouw heeft het Dolfinarium laten weten dat het verbeteringen moet aanbrengen. ''Niet doen is geen optie'', zei ze in een overleg met de Tweede Kamer. 

Onbepaalde tijd

De Partij voor de Dieren eiste tijdens het debat sluiting van het Dolfinarium en noemde het attractiepark 'een circus met een vaste locatie'. Maar Schouten wil daar nog niet toe overgaan. ''Het Dolfinarium heeft een dierentuinvergunning voor onbepaalde tijd. Die kan ik niet zo maar intrekken.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Protest bij Dolfinarium: dolfijnenshows moeten stoppen

De commissie Dierentuinen vindt dat dolfijnen en zeeleuwen in de shows te veel als performers worden gebruikt. Dat gaat gepaard met onnatuurlijk gedrag. De presentaties passen volgens het inspectierapport niet bij de huidige inzichten over moderne dierentuinen.

Fotomomenten

Ook het het aanbieden van fotomomenten met zeeleeuwen en dolfijnen kan volgens de commissie niet door de beugel. "Kinderen krijgen daardoor een verkeerd en onnatuurlijk beeld van de dieren."

Kritiek is er verder op de verblijven van de Californische zeeleeuwen. Die bieden te weinig uitdaging en geen of onvoldoende daglicht. Ook het verblijf van de Stellerzeeleeuwen voldoet niet: het is ouderwets. 

Geen geduld

Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren zei in het overleg dat het Dolfinarium in het verleden al waarschuwing op waarschuwing heeft gehad en dat de minister geen geduld meer moet hebben. Maar dat is volgens de bewindsvrouw niet mogelijk. ''Ik moet het Dolfinarium de mogelijkheid bieden de situatie te verbeteren. Inmiddels is ook toegezegd dat ze daar in overleg met ons aan meewerken''.

In een reactie op de kritiek zegt Taco Rietveld van het Dolfinarium dat het dierenwelzijn de hoogste prioriteit heeft. Hij is blij dat de commissie ook signaleert dat het niveau van de dierenverzorging en training op orde is. ''Onze dierenverzorgers staan ook in coronatijd 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar voor onze dieren."

Nieuwe show

Volgens Rietveld onderhoudt het Dolfinarium al jaren nauw contact met het ministerie van LNV en worden daarbij veel zaken besproken, waaronder de invulling van de educatie en de shows. ''Eind vorig jaar is onze nieuwe dolfijnenshow Oceanica in première gegaan. Die voldoet aan alle eisen'', zegt hij.

De komende periode gaat het Dolfinarium verder in gesprek met het ministerie over de andere kritiekpunten uit het commissierapport. ''Onze verwachting is dat we hier ook goede afspraken over kunnen maken'', aldus Rietveld. 

Zwaar weer

Overigens wijst hij er ook op dat het Dolfinarium door de coronacrisis in zwaar weer verkeert. Na een sluiting van tweeënhalve maand mocht er nog slechts een beperkt aantal bezoekers per dag komen. De inkomsten zijn sterk verminderd en er moet flink worden bezuinigd om het hoofd boven water te houden. Grote investeringen zijn voorlopig uitgesteld. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dolfinarium in financiële problemen: 'activisten jagen sponsors weg'

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi