Netherlands

Minister Ollongren wil gedragscode voor politieke advertenties

Er moet meer duidelijkheid en transparantie komen rond politieke advertenties, vindt het kabinet. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil daarom werk maken van een gedragscode „die de transparantie van advertenties duidt” en hierin zowel politieke partijen als sociale mediabedrijven helpt.

De gedragscode moet worden opgesteld door een „externe, onafhankelijke deskundige” en gaat niet over de inhoud, maar over de transparantie, benadrukt Ollongren. De richtlijnen moeten bijvoorbeeld duidelijk maken wie de advertentie heeft geplaatst en waarom iemand die advertentie te zien krijgt. De bewindsvrouw hoopt ervoor te zorgen „dat burgers zelf op waarde kunnen schatten waarom zij bepaalde informatie krijgen”.

Ook moet met de gedragscode worden voorkomen dat politieke advertenties gebruikt worden als middel om misleidende informatie te verspreiden. Volgens Ollongren kan het verspreiden van nepnieuws en ‘desinformatie’ een eerlijke verkiezingscampagne in de weg zitten.

Politieke partijen worden niet verplicht zich aan die code te houden, maar kunnen zo wel laten zien „dat ze voorstander zijn van die transparantie”. Datzelfde geldt voor de internetbedrijven.

Ollongren is ook positief over een voorstel van VVD en PvdA om politieke advertenties te verzamelen op één plek, „zodat ze vindbaar zijn”. Zo’n advertentiebibliotheek, waar door de Universiteit van Amsterdam al aan wordt gewerkt, kan dan ook op subsidie van de minister rekenen.

Football news:

Vlasic schakelde Cristiano uit, maar vloog weg van Muriel, en Lukaku heeft een record 88%: we blijven de beste speler van het seizoen te kiezen in de Serie A
De boete voor 9 Super League clubs: een totale donatie van 15 miljoen en de weigering van 5% van het Europese inkomen. Met Real Madrid, Juve en Barca belooft de UEFA serieuzer te zijn
Neymar zal zijn contract met PSG verlengen tot 2026. Ze kunnen het aankondigen op zaterdag
Arsenal kan Onan tekenen als zijn schorsing wordt verminderd. Ajax wil 14 miljoen euro voor de keeper
Lille heeft de leiding in Ligue 1 met nog twee rondes te gaan. Recente wedstrijden-met Saint-Etienne en Angers
Infantino dat de UEFA bluft, bedreigt Real Madrid, Barca en Juve met uitsluiting van de Champions League: Je moet streng zijn, maar mis de kans niet om een gemeenschappelijke oplossing te vinden
Golovin geslaagd voor een negatieve test voor coronavirus