Netherlands

Miniatuurhelikoptertje op Mars maakt historische proefvlucht

Ruimtevaart Ingenuity ging enkele tientallen seconden tot drie meter de lucht in. Het is de eerste gemotoriseerde vlucht op een andere planeet ooit.

Het helikoptertje Ingenuity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft maandag rond het middaguur (Nederlandse tijd) een succesvolle eerste proefvlucht op Mars gemaakt. Het 49 centimeter hoge helikoptertje ging enkele tientallen seconden verticaal tot drie meter de lucht in. NASA-ingenieurs stuurden een commando naar Ingenuity, waarna het helikoptertje de vlucht autonoom uitvoerde. Het is de eerste gemotoriseerde vlucht op een andere planeet.

Doel van de proef is het testen van de technologie voor krachtigere drones op volgende interplanetaire missies. Deze gemotoriseerde vluchten kunnen dan gebieden verkennen en fotograferen die per karretjes niet toegankelijk zijn, zoals rotsachtige oppervlakten.

De 1,8 kilogram wegende Ingenuity heeft de Marsbodem bereikt door mee te liften onder moederschip Perseverance, dat half februari landde. Aanvankelijk stond de eerste vlucht met de Ingenuity gepland voor 11 april, maar de vlucht werd om technische problemen uitgesteld. Na de succesvolle proef op maandag volgen nog vier vluchten, waarbij het helikopertje steeds verder en langer zal vliegen.

Twitter avatar NASAJPL NASA JPL Perseverance got us to Mars. With Ingenuity, we soar higher. The #MarsHelicopter made history today by being the first craft to achieve controlled, powered flight on a planet beyond Earth.
Lees ook: Rond lunchtijd vliegt op Mars een helikoptertje omhoog, wat gaat er precies gebeuren?

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude