Meer dan een miljoen zorgverleners kunnen een zorgbonus van zo'n 385 euro tegemoetzien. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maandag bekendgemaakt.

De bonus gaat naar zorgmedewerkers die door de coronacrisis onder moeilijke omstandigheden hun werk hebben verricht. Het gaat in dit geval om zorgverleners die in de periode van oktober 2020 tot medio juni van dit jaar zorg hebben verleend.

Voor de zorgbonus van dit jaar was 720 miljoen euro beschikbaar, die na goedkeuring van alle aanvragen nu verdeeld wordt onder 1.042.071 mensen. "Dat betekent dat het bonusbedrag 384,71 euro netto bedraagt", aldus het ministerie.

Het geld wordt voor medio november aan zorgaanbieders overgemaakt, zodat die het voor het eind van het jaar op de rekeningen van de medewerkers kunnen storten. De zorgaanbieder moet het geld uiterlijk binnen vijf maanden hebben uitbetaald.

Deze bonussen zijn bestemd voor zorgverleners die in de periode van oktober 2020 tot medio juni van dit jaar zorg hebben verleend. Vorig jaar kregen zorgmedewerkers een bonus van 1.000 euro voor het werk dat zij verrichtten tijdens de eerste coronagolf, van maart 2020 tot september vorig jaar.

Het kabinet heeft bij elkaar opgeteld 3 miljard euro uitgetrokken voor de zorgbonussen voor de coronacrisis.