Een groep van 303 militairen zijn in het Van Der Valk hotel in Eindhoven zonder coronatest in quarantaine geplaatst. De Koninklijke Landmacht wil er zeker van zijn dat niemand corona heeft, voor de groep naar Duitsland zal vertrekken. Er heerst veel onvrede onder de militairen over de huidige omstandigheden.

De militairen vallen onder die de 13 Lichte Brigade die is gelegerd in Oirschot. Vanwege logistieke redenen zou er voor het Van Der Valk hotel gekozen zijn voor de quarantaine. De militairen zitten daar sinds maandag in quarantaine, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht na berichtgeving van De Telegraaf.

Na de quarantainetijd zullen de militairen naar Duitsland vertrekken voor een schietoefening. Het is volgens de woordvoerder van de Koninklijke Landmacht dus van uiterst belang dat de groep coronavrij is, voor deze naar Duitsland vertrekt.

De huidige omstandigheden vallen de militairen zwaar tegen. Zo heerst er onbegrip over het feit dat de militairen niet bij aanvang van de quarantaine getest zijn. Zelfs niet de groep militairen die vorige week in contact zijn geweest met mensen die positief getest zijn. Voor deze groep, van in totaal 21 militairen, gelden wel strengere regels. Zo mogen deze hun kamer helemaal niet uit. De overige groep militairen mag op vaste tijden drie keer per dag de kamer uit om te luchten.

De woordvoerder van de Koninklijke Landmacht zegt begrip te hebben voor de de moeite die de militairen met de situatie hebben. "Het is heel begrijpelijk dat dit tegenvalt, maar dit moet even. We proberen het zo goed mogelijk op te pakken. Het is in ieder geval erg belangrijk dat ze coronavrij naar Duitsland vertrekken, zodat ze daar volledig inzetbaar zullen zijn."