Netherlands

Militairen en agenten verdacht van verdwijning 43 studenten in Mexico

Sinds 2014 vermist

6 minuten geleden Aangepast: 7 seconden geleden

Nabestaanden met posters van de vermiste studenten. Beeld © Ismael Rosas/Eyepix Group/Pacific Press/Shutterstock

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

In Mexico zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 25 militairen en agenten die mogelijk betrokken zijn geweest bij de verdwijning van 43 mannelijke studenten. De jongeren verdwenen na studentenprotesten in de stad Iguala in 2014.

De studenten waren leraren in opleiding aan de Ayotzinapa Normal School en deden mee aan een protest om meer geld voor hun universiteit te eisen. Dat protest eindigde in een bloedbad. Zes demonstranten werden doodgeschoten door de politie en tientallen anderen raakten gewond. De 43 mannelijke studenten verdwenen na de demonstratie spoorloos.

Inmiddels is bekend dat ze zijn ontvoerd door politieagenten en overgedragen zijn aan een drugskartel. Mogelijk is dat gedaan in opdracht van de burgemeester van de stad Iguala. De burgemeester werd na de verdwijning opgepakt: hij bleek op de loonlijst te staan van het plaatselijke drugskartel.

Reden ontvoering onduidelijk

Bendeleden van dat kartel zeiden later de studenten te hebben vermoord en hun lichamen te hebben verbrand. Waarom de jongeren precies zijn ontvoerd, blijft onduidelijk. De jongeren werden in januari 2015 officieel doodverklaard. 

Groot protest Mexico om verdwenen studenten

De verdwijning van de studenten leidde in 2014 tot grote protesten in Mexico.

Dat militairen een rol hebben gespeeld lijkt wel vast te staan. Een internationaal rechercheteam beschuldigde het Mexicaanse leger er in 2016 van belangrijk bewijsmateriaal achter te houden door foto's en video's van het studentenprotest in 2014 niet te overhandigen. "De militairen deden mee, er zijn video’s van", zei de moeder van een van de studenten zaterdag.

Stoffelijke resten

Vorig jaar werd op nieuwe locaties gezocht naar overblijfselen van de studenten, onder meer op een vuilnisbelt. Tot nu toe zijn stoffelijke resten van twee slachtoffers gevonden.

De verdwijningszaak veroorzaakte grootschalige protesten in Mexico. Guerrero geldt vanwege rivaliserende drugskartels als een van de gevaarlijkste streken in het Midden-Amerikaanse land, waar elk jaar tienduizenden mensen omkomen door geweld.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zakken met menselijke resten en as gevonden in Mexico

Football news:

Ian Wright: het is jammer dat Ozil niet speelt, maar Arteta ' s vasthoudendheid wordt bewonderd.Voormalig arsenaalspeler Ian Wright heeft gesproken over de beslissing van gunners coach Mikel Arteta om Mesut Ozil niet op te nemen in de Premier League. Dit is vervelend. Vanuit professioneel oogpunt, hou ik niet van Ozil, omdat ze om een of andere reden hun verschillen niet kunnen oplossen. Tegelijkertijd moeten we zo ' n hardnekkige coach bewonderen die zei: Dit is mijn beslissing.Om een of andere reden wil hij Mesut niet laten spelen. Jammer, want dit is een goede speler. Helaas voor Mesut als een professional die wil voetballen, zal hij niet in staat zijn om het te doen in deze club. Van wat Arteta probeert te doen, moeten Arsenal fans zich nu richten op het team en de vooruitgang ervan zei Wright
Spider-man is een fan van Barcelona. Tom Holland werd gefotografeerd in een Catalaans t-shirt
Neymar maakte het wereldteam van 5 spelers. Er is geen keeper in it
Zidane over Barca ' s Reactie Na Classico: Real Madrid richt zich op hun doelen. Ik vind het niet erg om te praten
Klopp op 2:7 van Villa: de spelers reageerden zoals ik had verwacht. = = = Liverpool manager = = = Jurgen Klopp is blij met de reactie van het team op de verpletterende nederlaag van Aston Villa in de Premier League. Het gaat allemaal om de juiste reactie. Er zijn dingen in het leven die niet beïnvloed kunnen worden. Je kunt alleen maar beïnvloeden hoe je reageert. En ik hield van de houding van de jongens in deze situatie, om eerlijk te zijn
Ronaldo en Messi liggen voor op de rest. Niemand kan de helft doen van wat hij doet. De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over Juventus striker Cristiano Ronaldo en Barcelona voor Lionel Messi. Voor mij zijn deze twee superieur aan de anderen. Ik zie niemand hen naderen. Niemand kan de helft van wat ze doen vertelde Maradona aan France Football
Bartomeu heeft tijdens een vergadering van de Raad van bestuur van Barca geen ontslag genomen. Volgens verschillende Spaanse journalisten is de vergadering van de Raad van bestuur van de Catalaanse club afgelopen. Bartomeu nam geen ontslag uit de functie van President van Barca. Er werd gemeld dat Bartomeu en zijn team vandaag Barcelona kunnen verlaten. Eerder deed de Catalaanse club een beroep op de Generalitat (regering) Catalonië om de stemming, gepland voor 1 en 2 November, uit te stellen, maar werd geweigerd, ondanks de aanbevelingen van de regering om thuis te blijven en de noodtoestand opgelegd in de regio te midden van de coronavirus pandemie