Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Milieugroep wil dat provincie natuurvergunning piekbelasters intrekt

Als het aan milieugroep MOB ligt, worden de natuurvergunningen van zeker veertig boeren ingetrokken. Ook een aantal veehouders in Brabant zou volgens de groep moeten stoppen. MOB wil dat de overheid zo harder optreedt tegen grote stikstofuitstoters. Gebeurt dat niet, dan stapt de milieugroep naar de rechter.

Op dit moment is de aanpak vanuit de provincies nog te vrijblijvend. Dat laat MOB weten aan het NRC. De milieugroep richt zich op in totaal veertig veehouders in Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel. Om hoeveel boeren het in onze provincie gaat, is nog onduidelijk.

Wel noemt MOB kwetsbare natuurgebieden die in het geding zijn. Het gaat om de Brabantse Wal, Kampina, de Oisterwijkse Vennen en de Grote Peel in Noord-Brabant en de Deurnsche Peel. In deze gebieden moet 'snel worden ingegrepen' omdat de natuur daar zwaar lijdt onder de stikstofneerslag, zo voert MOB aan.

Als de provincies niet meegaan in de eis, stapt MOB naar de rechter. Dat zou overigens niet de eerste keer zijn. Eerder vocht de groep, onder aanvoering van voorzitter Johan Vollenbroek, al met succes het Programma Aanpak Stikstof (PAS) aan. Daardoor werden de vergunningen van honderden PAS-melders ingetrokken.

Streep door kabinetsplannen
Mocht MOB nu opnieuw gelijk krijgen van de rechter, dan betekent dat een groot probleem voor de huidige kabinetsaanpak om piekbelasters uit te kopen. Die is erop gericht om de zogenoemde piekbelasters, in eerste instantie vrijwillig, uit te kopen. Dat proces zou door zo'n uitspraak dus mogelijk doorboord worden.

Wat er precies gebeurt als zo'n natuurvergunning wordt ingetrokken, vertelt onafhankelijk jurist Arjan van Delden. "Ondernemers moeten dan feitelijk stoppen met hun bedrijf, want er is geen vergunning meer voor uitstoot." Ze profiteren dan ook niet van de voordelen die komen kijken bij een (vrijwillige) uitkoopregeling. "In dat geval houden ze weinig over. Geen volledige schadeloosstelling en een bedrijf dat niet kan worden voortgezet."