Netherlands

Microsoft zet grote stap in console-oorlog en koopt gamestudio Bethesda voor 7,5 miljard dollar

Microsoft zet grote stap in console-oorlog en koopt gamestudio Bethesda voor 7,5 miljard dollar

Microsoft. Afbeelding: AP

Microsoft heeft Bethesda en alle bijbehorende gamestudio’s overgenomen. Het bedrijf krijgt met de overname game-franchises in handen zoals Doom, Fallout, Quake en The Elder Scrolls. De Amerikaanse techreus deelt daarmee een flinke klap uit aan Sony. De twee fabrikanten brengen eind dit jaar allebei hun nieuwe console uit.

Microsoft betaalt 7,5 miljard dollar voor de overname van ZeniMax Media, het moederbedrijf van Bethesda Softworks. De overname is naar verwachting halverwege volgend jaar volledig afgerond.

Bethesda is zowel uitgever als ontwikkelaar van tal van games en heeft in totaal 2300 werknemers bij diverse studio’s. Die worden allemaal onderdeel van Microsoft. Het gaat om studio’s als id Software, Arkane en MachineGames. Deze studio’s maakten de afgelopen jaren onder de Bethesda-vlag games van franchises als The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, Doom, Quake, Dishonored, Prey, Quake, Starfield en meer.

Microsoft zet grote stap in console-oorlog en koopt gamestudio Bethesda voor 7,5 miljard dollar
Met de overname krijgt Microsoft (Xbox) een aantal grote games in handen. Foto: Microsoft

Exclusieve titels

Microsoft is de laatste jaren actief bezig zich te roeren in de game-industrie. In 2018 nam het zes studio’s over, en betaalde het bedrijf in 2014 ongeveer 2,5 miljard dollar voor de aankoop van de makers van het populaire Minecraft. Door de overname zullen alle games van Bethesda ook beschikbaar worden op de Xbox Game Pass. Met deze service biedt Microsoft meer dan 100 games aan voor een vast maandbedrag. Het is niet duidelijk of de populaire games van Bethesda straks exclusief voor de Xbox Series zullen uitkomen. Mogelijk krijgen bezitters van een Xbox wel voorrang voor bijvoorbeeld extra content in Bethesda-games.

Met de overname van moederconcern ZeniMax Media hoopt Microsoft zijn spelcomputer Xbox een impuls te geven. In november, als concurrent Sony de Playstation 5 op de markt brengt, lanceert ook Microsoft een nieuwe generatie spelcomputers. Tot nu toe zijn de verwachtingen onder Xbox-fans laag omdat Microsoft de grootste titel, Halo Infinite, heeft uitgesteld tot volgend jaar.

Football news:

Bale op Tottenham start: ik ben nog niet helemaal klaar. Ik probeer in vorm te komen
Ex-Barca coach Sethien kan het overnemen in Palmeiras
Fonseca ongeveer 2:1 met jonge jongens: gaf een pauze aan sommigen. Nu Roma zal zich richten op Milaan
Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk
Stefano Pioli: Milaan is geen gewoon team. Hij speelt met minder toewijding na de Derby
Barca spelers-verslag over loonsverlagingen: we gaan niet tolereren dat de club onze rechten schendt. De deelnemers in de brief reageerden op het verzoek van de directie om loonsverlaging en gaven uiting aan hun ontevredenheid. Marca met betrekking tot El Mundo onthult enkele details van de brief. Wij zullen niet accepteren dat Barcelona onze rechten schendt met de argumenten in hun boodschap. Zij zijn van mening dat de enige manier om de kosten te verlagen is door gezamenlijke actie van alle groepen en delen van de club. Tegelijkertijd geven zij echter in duidelijke tegenspraak toe dat sommige van de genoemde groepen en afdelingen reeds de economische aanpassingen hebben doorgevoerd die zij wensen, luidt de tekst van de brief. In de brief van de spelers staat dat het team op dit punt eensgezind is, ondanks het feit dat Marc-Andre Ter Stegen, Clement Langle, Frankie De Jong en Gerard Pique onlangs hun contracten hebben verlengd