Netherlands

Microsoft: Rusland achter meeste cyberaanvallen door landen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Van alle cyberaanvallen die door een land worden uitgevoerd, zijn de meeste afkomstig uit Rusland. Dat concludeert Microsoft op basis van eigen data. Iran en China zijn respectievelijk nummer twee en drie.

Microsoft stuurde in de laatste twee jaar 13.000 waarschuwingen naar klanten over hackpogingen door landen. Tussen juli 2019 en juni 2020 kwam 52 procent van de aanvallen van Russische hackers. Een kwart van de incidenten was terug te voeren naar Iran, en China zou verantwoordelijk zijn geweest voor 12 procent. De andere aanvallen kwamen uit Noord-Korea en overige landen.

Olympische Spelen

Doelwitten van de Russische hackers varieerden van verkiezingen tot non-profitorganisaties, dienstsectoren, universiteiten, maar ook de Olympische Spelen. Hackers met banden met het Kremlin vielen zestien sport- en anti-dopingorganisaties op drie continenten aan terwijl er onderzoeken liepen naar Russische atleten.

"We zien natiestaten zich continu ontwikkelen en nieuwe technieken uitproberen", zegt Tom Burt, de vicevoorzitter van Microsoft. Volgens hem hebben hackers de afgelopen weken ook Amerikaanse politieke organisaties aangevallen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Poetin wil 'cybervrede' sluiten met Amerika

Iraanse hackers hebben hun cyberaanvallen in de laatste zes maanden opgeschroefd, zegt Burt, maar de aanvallen op Microsoftaccounts gelinkt aan onder meer de campagne van een Amerikaanse presidentskandidaat of politieke journalisten, waren maar een paar keer succesvol.

Medisch onderzoek

Ook Chinese hackers mengen zich in verkiezingen, maar er zijn vanuit het land ook aanvallen geweest die gerelateerd zijn aan medisch onderzoek. Zo was er in maart een aanval op een Amerikaanse universiteit die aan een coronavaccin werkt. 

Volgens Microsoft is zogeheten ransomware overigens de "meest problematische" en "snelst groeiende" vorm van cybercrime. Daarbij worden bestanden afgegrendeld totdat gebruikers de hackers losgeld betalen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Microsoft: cyberaanvallen gericht op presidentsverkiezingen VS

Football news:

Bulykin over de Champions League: Ik wil Loko op zijn minst op de derde plaats zien om hun wedstrijden in Europese competities in de lente te bekijken
Liverpool speelde voor het eerst op nul in de eerste twee ronden in de Champions League groep
Felix scoorde twee goals voor Red Bull. Alleen Aguero was jonger toen hij in de Champions League speelde voor Attico, waar hij twee doelpunten scoorde in een groepsfase. De Portugezen scoorden tegen de Oostenrijkers op de leeftijd van 20 jaar en 252 dagen. Alleen Sergio Aguero was jonger dan Felix in de geschiedenis van de Madrid club toen hij een dubbele in het toernooi deed. Argentinië was toen 20 jaar en 106 dagen oud
Rybus about 1:2 met Bayern: Loko probeerde voetbal te spelen, niet alleen zitten in de verdediging en schop de bal naar voren
Real Madrid is de vierde in de groep. We verloren tot de 93e minuut na het dubbele van onze zoon tyuram (hij begon in Barcelona)
Het is belangrijk om niet te imponeren, maar te scoren. Een andere kracht van de Loco naar de woorden van Nikolic na de wedstrijd
Andre Villas-Boas: de stad heeft een miljard uitgegeven en de coach is een fenomeen. Marseille heeft geen geld voor Guardiola, dus je hebt AVB en zijn tactiek