Het metroverkeer in Amsterdam is maandag opnieuw stilgelegd vanwege een storing in het verkeersleidingsysteem. Tussen station Noord en Centraal Station worden pendelbussen ingezet.

De storing ontstond rond 18.30 uur. Alle metro's op de lijnen werden stilgezet en gingen terug naar de perrons waar reizigers konden uitstappen.

De laatste weken moest het gehele metronetwerk al verschillende keren worden platgelegd, nadat er een storing was ontstaan in het nieuwe treinbeveiligingssysteem Communication Based Train Control (CBTC). Het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) wil langzaamaan overgaan op dit nieuwe systeem en test daarom op diverse dagen in de week of het systeem naar behoren werkt. Het nieuwe systeem wordt geplaagd door bugs, waardoor de systemen van de verkeersleiding soms vastlopen.

Wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer) verwacht dat het nieuwe systeem in augustus goed genoeg werkt om er helemaal op over te gaan. Met CBTC kunnen metro's veilig op korte afstand van elkaar rijden en zou er in de toekomst zelfs zonder bestuurder gereden kunnen worden.