Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Meldkamers mogen pers voorlopig toch nog informeren bij incidenten

Door onze entertainmentredactie

Meldkamers hoeven voorlopig toch niet te stoppen met het automatisch informeren van media bij bepaalde incidenten, zoals schietpartijen, explosies en verkeersongevallen. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) meldt dat twee dagen voor het verbod zou ingaan.

Media hebben zich fel verzet tegen de maatregel die op 1 april zou ingaan.

Bij de bekendmaking van het verbod in december 2022 erkende Yesilgöz al dat de beëindiging van de persalarmeringen gevolgen zou hebben voor journalisten en fotografen. Verslag doen van bijvoorbeeld een brand of verkeersongevallen zou daarmee een stuk lastiger worden. "Zij zullen op een andere manier dan gebruikelijk aan hun informatie moeten komen", zei de minister destijds.

De reden voor de beëindiging van de alarmeringen is dat daarbij (bijzondere) persoonsgegevens weggeven worden. Dat mag volgens de privacywet niet, oordeelde landsadvocaat Reimer Veldhuis vorig jaar. De landsadvocaat staat de Nederlandse Staat bij in juridische procedures.

Het Bestuurlijk Meldkamer Beraad vroeg Veldhuis om advies, nadat Ambulancezorg Nederland vragen had gesteld over de alarmering. De minister zou met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zoeken naar een andere oplossing.

Vakbond noemde het besluit 'betreurenswaardig en belemmerend'

De politie verstuurt sinds eind 2018 automatisch persalarmeringen aan media met een abonnement. Zij krijgen het bericht tegelijkertijd met de hulpdiensten. Het gaat om incidenten als aanrijdingen, ontploffingen met gewonden en schietpartijen. De lijst is opgesteld in samenspraak met vakbond NVJ.

De NVJ noemde het besluit "betreurenswaardig en belemmerend voor de beroepsgroep". Ook schaadt het de controlerende taak van de pers, zo stelt NVJ-woordvoerder Paul Teixeira. "Als er geen automatische meldingen meer uitgaan, ben je overgeleverd aan de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de politievoorlichter. Die moet dan iedereen apart op de hoogte gaan brengen."

De NVJ maakte gisteren bekend een brandbrief te hebben gestuurd naar de minister.