Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Meeste mensen moeten langer wachten op een vast energiecontract

Door Tom van Gurp

Nieuwe regels voor het opzeggen van energiecontracten laten langer op zich wachten. De verwachte ingangsdatum was aanvankelijk 1 april maar wordt nu 1 juni, bevestigt branchevereniging Energie Nederland na berichtgeving van RTL Nieuws. En zolang de regels niet veranderen, zijn veel leveranciers terughoudend met het aanbieden van vaste contracten.

Je energieprijzen vastleggen voor een, twee of zelfs drie jaar was tot aan de energiecrisis heel gebruikelijk. Maar toen de gasprijs anderhalf jaar geleden hard begon te stijgen, besloten alle leveranciers om deze contracten niet meer aan te bieden. De risico's waren simpelweg te groot. Daardoor hebben veel Nederlanders inmiddels een variabel contract, terwijl ze dat niet willen.

Sinds kort zijn er wel enkele leveranciers waar je je tarieven voor zes maanden (bijvoorbeeld Greenchoice en Eneco) of twaalf maanden (Essent en Mega) kunt vastzetten. Maar bij veel andere energiebedrijven kan dit niet. En contracten waarbij je tarieven twee of drie jaar vaststaan, zijn er helemaal nog niet.

Veel leveranciers zeggen tegen NU.nl dat ze wel meer vaste contracten willen aanbieden, bijvoorbeeld met een looptijd van meerdere jaren. Maar dat doen ze pas zodra de nieuwe regels zijn ingevoerd. Zo meldt bijvoorbeeld Essent dat het straks weer contracten wil invoeren waarbij de tarieven langer dan een jaar vaststaan. Ook Vattenfall wil meer vaste contracten aanbieden, al doet het bedrijf geen mededelingen over de looptijd hiervan.

Opzeggen wordt duurder

De nieuwe opzegregels maken het vanaf juni duurder om je contract voortijdig op te zeggen. Nu kost een vroegtijdige overstap je nog maar 50 euro. Maar met de hoge energieprijzen van de laatste anderhalf jaar vinden de leveranciers dat te laag, vooral bij contracten die nog lang door zouden lopen. De leveranciers hebben namelijk de energie die jij nog zou gebruiken, al ingekocht. Maar omdat ze jou als klant kwijtraken, lopen ze het risico dat ze die energie aan niemand meer kunnen verkopen.

Daarom hangt je opzegvergoeding straks af van hoelang je contract nog doorloopt. Grofweg betekent het dat hoe langer het contract nog loopt, hoe meer je betaalt. Dit moet opzeggen minder aantrekkelijk maken en de risico's bij energieleveranciers verkleinen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan de regels pas veranderen zodra alles juridisch en technisch geregeld is. Dit betekent onder meer dat de energieleveranciers hun systemen moeten aanpassen. Maar dit duurt langer dan verwacht, waardoor de invoerdatum dus met twee maanden is uitgesteld.