Netherlands

Mees en Tijn op avontuur in christelijk actieboek

Het alweer achtste deel in de populaire serie over Mees en Tijn (geschikt voor de middenbouw) sluit mooi aan bij het thema van de Kinderboekenweek. Op de zolder van een oude loods vinden de twee jongens een houten kasteel. Opa vertelt dat zíjn opa dat heeft nagemaakt van een kasteel dat nog altijd bestaat en waar zijn oma zelfs heeft gewerkt: kasteel De Haar in Haarzuilens.

Uiteraard gaan de ondernemende jongens –ze zijn van het type dat je wel als vrienden zou willen hebben– met hun grootouders dit kasteel bezoeken. De rondleiding geeft veel boeiende informatie, maar Mees en Tijn worden vooral aangetrokken door de ruimtes die zijn afgesloten met een touw. Als ze samen zijn, pakken ze hun kans: „Even kijken mag vast wel.”

Eenmaal in de torenkamer dreigt Mees te vallen. Nog net lukt het hem om een dik touw vast te pakken. Maar daar blijft het niet bij: „Een ketting ratelt langs een katrol en een zwaar gewicht valt met een klap op de grond.” Als ze even later naar buiten kijken, is de ophaalbrug omhoog en ligt er een man in het water.

Om uit handen van een bewaker te blijven, komen ze uiteindelijk in de kelder van het kasteel. Veilig zijn ze daar ook niet, omdat ze op twee boeven stuiten die een kostbare ring en een ketting in het kasteel hebben gestolen.

Dit verhaal, dat zich afspeelt in een echt bestaand kasteel, is een geslaagde mix van avontuur en een stukje geschiedenis en bezorgt jongens en meiden veel leesplezier.

Boekgegevens

Mees en Tijn en het geheim van het kasteel, Ina van der Beek; uitg. Den Hertog; 92 blz.; verkrijgbaar vanaf de Kinderboekenweek, € 5,95 (tot en met 31 oktober)

Football news:

We blijven het beste team in de geschiedenis verzamelen. Nu de rechtse verdedigers van de
Ryan Giggs: het kan 15-20 jaar duren voordat de Manchester United titel
Galaxy ontsloeg hoofdcoach Skelotto Guillermo Barros Skelotto vertrekt als hoofdcoach van de Los Angeles galaxy. De club kondigde het ontslag van de specialist aan. Dominic Kinnear is benoemd tot waarnemend hoofdcoach. Gezien de resultaten hebben wij besloten de andere kant op te gaan. Galaxy is een club met een kampioensmentaliteit. Als club hebben we een collectieve verantwoordelijkheid en iedereen zou de schuld voor de huidige situatie van de club moeten delen. Ik neem de verantwoordelijkheid voor de slechte resultaten en geloof dat we de juiste weg kunnen vinden voor dit team en onze clubzei Galaxy CEO Dennis te Klose. Sinds 2019 werkt Skelotto voor de Los Angeles-Club
Gattuso ongeveer 1:0 Sociedad: match afhing, beslissen of Napoli de taak om vooruit te gaan naar de Play-offs de Europa League meer dan de helft
De val van de Portugezen, die Cristiano boven zichzelf stelde. Van Chelsea en Mercedes in 16-naar kijken in Kuban en term for drugs
Juve praat met de ontslagen Sarri om hun contract op te zeggen. De coach kreeg 5,5 miljoen euro per jaar
Fonseca Pro 0:0 met CSKA Sofia: de kwaliteit van Roma ' s spel in Serie A is anders, maar dat is normaal. Roulatie is nodig. De hoofdcoach van de Roma Paulo Fonseca vatte de wedstrijd van de groepsfase van de Europa League samen. We vielen zo vaak aan, maar we deden het langzaam, maakten fouten met de laatste pas, hadden niet de juiste intensiteit. Nu hebben we geen keus, we moeten de ploeg draaien. Diavara, Calafiori en nu Santon zijn geëlimineerd, dus de keuze van spelers is beperkt. Ja, de kwaliteit van het spel is anders in Serie A, maar dit is normaal. Ik ben verantwoordelijk voor de rotatie van het team, en het is noodzakelijk. Ik geloof in wat het team op het veld doet, in de eerste plaats in Serie A, zei Fonseca