Netherlands

Meer zwembaden open na populariteit in Amsterdam: 'Zien echt alle groepen komen'

Van de ongeveer 80 buitenbaden in Nederland waar je baantjes kunt trekken, zijn er nu zo'n zes geopend. "Misschien zijn het er wel meer, maar dit is wat we nu weten. Hoe meer baden opengaan, hoe meer je de reisbewegingen beperkt. Het beste zou eigenlijk zijn als in alle regio's een buitenbad open zou gaan", aldus Irma Duin.

Er zijn ook zwembaden die er bewust voor kiezen om dicht te blijven, omdat ze vinden dat opengaan bijdraagt aan de reisbewegingen en dat is niet de bedoeling van de coronamaatregelen. De KNZB heeft die reactie ook ontvangen. Duin: "Ook voor het personeel vinden sommige baden het lastig om te vragen langs de kant te gaan staan. Dat is ieders eigen afweging."

Toch blijft baantjes trekken voor veel mensen juist in coronatijd een goede bezigheid, vindt de zwembond. "Zwemmen is een goede manier om te blijven bewegen. Het is minder belastend en toch train je alle spieren. Bovendien is het voor veel mensen, met bijvoorbeeld reuma of ander onderliggend lijden, een uitstekende manier van bewegen."

Door de coronamaatregelen is het verboden om binnen te sporten. Ook zwembaden zijn daarom gesloten. Maar buitenbaden mogen in sommige gevallen wél open.

Of dat mag, ligt aan de gemeente en de veiligheidsregio. De baden moeten zelf een protocol indienen om aan te tonen dat mensen bij hen veilig en coronaproof kunnen zwemmen.

Eerst was alleen het Amsterdamse De Mirandabad open. Maar op steeds meer plekken openen zwembaden de deuren. Zoals het aquacentrum in Den Helder en het particuliere zwembad Kemenade in Dronten.

Jong en oud

"De belangstelling is boven verwachting. We zien echt alle groepen komen: van jong tot oud, van echte sporters tot mensen die gewoon baantjes trekken", zegt eigenaar Rob van Kemenade. "Mensen komen van heinde en verre. Ook leskinderen komen langs met hun ouders. We mogen zelf geen lesgeven, maar de terugval bij kinderen is zo minder groot. We zijn heel blij dat de gemeente Dronten meewerkt."

Het Noorderparkbad in Amsterdam, zwembad de Kromme Nije in Krommenie en De Hoorn in Alphen aan den Rijn proberen ook open te gaan. Deze baden hebben intussen toestemming, maar moeten het bad nog gereed maken, zegt Irma Duin, accountmanager van de Nederlandse zwembond KNZB. "Het duurt even om een zwembad vol te laten lopen. Je moet 1 centimeter per uur vullen, anders barsten de tegels. Daarna moet je het bad op temperatuur brengen en zorgen voor het juiste chloorgehalte."

In verband met het coronavirus kiezen de meeste baden ervoor om iets meer chloor in het water te doen. Duin: "We zitten aan de bovenrand van de marge van chloor, opdat er sowieso niets blijft leven mocht er toch iemand met het coronavirus zwemmen in het water."

Pionnen en niet inhalen

Het De Mirandabad in Amsterdam besloot als eerste verwarmde buitenbad in Nederland open te gaan. Teammanager Abdelkarim Aknin van het buitenbad vindt het fijn voor zijn zwemmers dat ze kunnen trainen en bewegen. "En we vinden het zelf ook leuk om te doen", zei hij begin januari.

Zwemmers moeten vooraf een plek reserveren, en mogen 1 uur komen trainen. Er staan pionnen om alles in goede banen te leiden, zodat de sporters 1,5 meter afstand bewaren. Inhalen in de zwembaan is dus niet de bedoeling.

In het De Mirandabad in Amsterdam besloten ze begin januari het buitenbad te openen voor zwemmers:

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7