Netherlands

Meer Friese verkeersdoden, ondanks corona: landelijk gezien hoogste aantal omgekomen fietsers in 25 jaar

Er zijn in Friesland in 2020 meer mensen om het leven gekomen door een verkeersongeval dan in 2019. In 2020 overleden 35 mensen door een verkeersongeval, tegenover 29 in 2019.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Landelijk nam het aantal verkeersdoden juist af, van 661 naar 610. Er kwamen 453 mannen en 157 vrouwen om in het verkeer. Vooral onder inzittenden van auto’s nam het aantal verkeersdoden af, terwijl het juist toenam onder fietsers. Sterker nog: het aantal van 229 omgekomen fietsers is het hoogste aantal in 25 jaar tijd. Een derde van alle fietsdoden, 74 personen, verongelukte op een e-bike.

Friesland is samen met Groningen en Zeeland de enige provincie waarin het aantal verkeersdoden toenam, in andere provincies nam het af (in het bijzonder in Noord-Brabant) of bleef het op hetzelfde niveau.

Opvallend is volgens het CBS dat het aantal verkeersdoden op dagen dat het (vanwege de lockdown) minder druk op de weg was dan in 2019 juist hoger lag. Op de dagen dat het in maart en april 2020 (weken 13 tot en met 16, 23 maart tot en met 19 april) het minst druk was op de weg, lag het aantal verkeersdoden hoger dan in dezelfde periode in 2019.

Eind vorig jaar schreef deze krant ook over de verkeersdoden in 2020 , dat was op basis van politiecijfers, die rekenen verkeersdoden anders dan het CBS. Het CBS telt iemand bijvoorbeeld ook als verkeersdode als diegene binnen 30 dagen na het ongeval overlijdt.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude