Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Meer dan een miljoen Nederlanders zijn bi+, maar waar staat dat eigenlijk voor?

Pride Amsterdam komt vandaag ten einde. In een feestelijke week is aandacht gevraagd voor de emancipatie van de lhbtiq+-gemeenschap. Daarbinnen is bi+, met naar schatting ruim één miljoen Nederlanders, een van de grootste groepen. Maar waar staat bi+ eigenlijk voor?

"Bi+ is een verzamelterm voor alle mensen die op meer dan één gender vallen", start Sara Verlee van emancipatieorganisatie Bi+ Nederland.

Dat kan tot in de breedste zin van het woord: van het uitgesproken vallen op bijvoorbeeld mannen én vrouwen, tot je (een beetje) aangetrokken voelen tot trans personen en non-binaire mensen. Bi+ mensen maken ook zelf uit hoe zij genders opvatten. Dit zijn enkele groepen die onder Bi+ vallen:

  • Omniseksuele mensen - Personen die aangetrokken zijn tot mannen, vrouwen en alles daartussenin.
  • Panseksuele mensen - Mensen die op mensen vallen, ongeacht gender of geslacht
  • Biseksuele mensen - Mensen die op meer dan één gender of specifiek op mannen en vrouwen vallen.

"Als je niet monoseksueel (op één gender valt), dan ben je bi+", verduidelijkt Verlee. "Homo's en lesbiennes vallen dus niet onder bi+."

De term is sinds een jaar of tien in opkomst, maar is in Nederland is het pas de laatste jaren een begrip aan het worden. De term is bedacht om meer inclusief te zijn. Het geeft mensen meer vrijheid om zich goed te voelen wanneer zij zich aangetrokken voelen tot iemand waarop zij volgens hun eigen uitgesproken seksuele oriëntatie niet op vallen. Denk bijvoorbeeld aan een hetero man die zich op een gegeven moment toch aangetrokken voelt tot een andere man.

Mensen binnen de bi+ gemeenschap kunnen zelf bepalen of zij bi+ gebruiken als identiteit. "Mensen die panseksueel zijn, kunnen in plaats daarvan ook zeggen dat ze bi+ zijn", legt Verlee uit. "Voor iedereen is een label persoonlijk en daarom kan dit label heel belangrijk zijn."

Verlee zegt dat het in het dagelijks leven moeilijk is om bi+ mensen te onderscheiden. "Als je twee mannen op straat hand-in-hand ziet lopen, denk je automatisch dat zij homoseksueel zijn. Maar zij kunnen ook panseksueel en dus bi+ zijn."

De meest makkelijke manier om duidelijk te maken dat je bi+ bent, is het zelf uitspreken, vervolgt Verlee. "Maar daar hangt nog altijd een negatief stigma omheen, namelijk dat je niet serieus bent met seksuele relaties."

Ook kunnen bi+ mensen zich uiten met de vlag voor biseksualiteit of panseksualiteit. Die zijn respectievelijk roze-paars-blauw en roze-geel-blauw.

De vlag die staat voor biseksualiteit

De vlag die staat voor biseksualiteit
De vlag die staat voor biseksualiteit

De vlag die staat voor biseksualiteit

Foto: Wikimedia

De vlag die staat voor panseksualiteit

De vlag die staat voor panseksualiteit
De vlag die staat voor panseksualiteit

De vlag die staat voor panseksualiteit

Foto: Wikimedia