Netherlands

Mars-helikoptertje Ingenuity maakt historische eerste vlucht op andere planeet

Mars-helikoptertje Ingenuity heeft zijn eerste succesvolle vlucht gemaakt. Het onbemande toestel schrijft daarmee geschiedenis door als eerste helikopter een vlucht boven een andere planeet te maken. NASA zelf spreekt van een grote doorbraak in de luchtvaart: "Een gebroeders-Wrightmoment".

De 1,8 kilo wegende heli maakte rond 09.30 uur een vlucht van ongeveer een halve minuut, op drie meter hoogte. Door de vertraging in de communicatie met de rode planeet kwam de bevestiging op aarde pas tegen 13.00 uur.

Omdat radiosignalen van en naar Mars er ongeveer twintig minuten over doen, was het rechtstreeks aansturen van het toestel op Mars niet mogelijk. Voor het opstijgen van de Ingenuity gaven ingenieurs een commando, waarna het helikoptertje een geprogrammeerde vlucht uitvoerde.

Toekomst

Met vluchten zoals deze wil NASA onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is om een grotere helikopter naar Mars te sturen die op plekken kan komen die voor Marswagentjes onbereikbaar zijn. Uitdagingen voor NASA zijn de lage luchtdruk en temperaturen op Mars, evenals de batterijcapaciteit van de heli.

Ingenuity zou eigenlijk al een week geleden zijn eerste korte vlucht op Mars maken, maar die werd uitgesteld. Bij een check was toen een technisch probleem aan het licht gekomen.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude