Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Mars en Kitkat terug in Jumbo-schappen na lange ruzie over prijzen

Door onze economieredactie

Klanten kunnen bij Jumbo weer M&M's, Mars-repen, Kitkat en Whiskas-kattenvoeding kopen. De supermarktketen heeft met fabrikanten Mars en Nestlé nieuwe afspraken gemaakt over de levering van deze producten.

Al sinds januari waren de bedrijven het met elkaar oneens over nieuwe contractvoorwaarden. Als gevolg hiervan bleven de schappen bij Jumbo maandenlang leeg. Klanten kozen in plaats daarvan vaak voor huismerkproducten.

Over de reden van de onenigheid wilde Jumbo weinig kwijt. Maar vermoedelijk wilden Mars en Nestlé hun prijzen verhogen en was de supermarktketen het daar niet mee eens. Als de fabrikanten hun producten duurder aan Jumbo verkopen, betekent het min of meer dat Jumbo zijn prijzen in de supermarkt ook moet opschroeven. En dat zag de Brabantse keten niet zitten.

Maar volgens vakblad Distrifood zijn de bedrijven het onlangs eens geworden. Jumbo bevestigt dat, zonder details over de nieuwe deal te delen. Hier en daar zijn al producten van Mars en Nestlé verkrijgbaar bij winkels van de geelzwarte formule. De komende tijd moeten de schappen ook elders weer volstromen.

Supers en fabrikanten vaker in de clinch

Supermarkten en levensmiddelenfabrikanten hebben de laatste tijd wel vaker ruzie over prijzen. Dit komt doordat fabrikanten meer kwijt zijn aan energie, transport, lonen en basisproducten als granen, palmolie en zuivel. Deze kosten willen ze doorberekenen aan supermarkten, maar die gaan daar niet altijd mee akkoord. Dan moeten ze namelijk hun prijzen voor consumenten ook verhogen. Of ze doen dat niet, maar dan zet het de winstmarge onder druk.

Het zorgde in het verleden al voor diverse conflicten. Zo kon je bij Albert Heijn vorig jaar een tijdje geen artikelen kopen van Nestlé, terwijl Jumbo en Pringles-moederbedrijf Kellogg's het ook korte tijd oneens waren over contractvoorwaarden.