Netherlands

Marloes' (31) moeder overleed aan een hartinfarct: 'Er kwam schuim uit haar mond'

Van onze partner Hartstichting

21 minuten geleden Aangepast: 19 minuten geleden

Beeld © Hartstichting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Marloes Offerman (31) was 19 jaar oud toen haar moeder overleed aan een hartinfarct, in haar bijzijn. Volgende week wandelt ze 60 kilometer tijdens De Hartstocht. "Om meer bekendheid te genereren voor hartkwalen en als eerbetoon aan mijn moeder."

De Hartstocht is een evenement van de Hartstichting waarbij geld wordt opgehaald voor levensreddend hartonderzoek. Iets waar Marloes zich graag voor inzet. "Eigenlijk wilde ik vorig jaar al meedoen, omdat het toen tien jaar na het overlijden van mijn moeder was. Helaas was ik net te laat met inschrijven. Daarom móet ik dit jaar meedoen."

Gemurmel uit de kamer

Het overlijden van Marloes’ moeder kwam erg onverwachts. "Op een dag werd mijn moeder wakker met pijn in haar arm. Omdat ze het niet vertrouwde, maakte ze een afspraak bij de huisarts. Diezelfde dag kon ze nog terecht. Ze ging daarna terug haar bed in, dat doet ze wel vaker. We zouden die dag samen de stad in gaan, dus ik wachtte tot ze weer wakker werd zodat we konden vertrekken."

Niet veel later hoorde Marloes gemurmel uit de kamer naast haar. Niks vreemds, dacht ze in eerste instantie. Ze deed wel vaker gek met haar moeder en ging er vanuit dat dit nu ook het geval was. "Ik riep: 'Mam, doe even normaal, dat je aandacht wilt is prima, maar gedraag je een beetje.' Zo geinden we wel vaker. Toen ze niet reageerde ging ik kijken. Direct voelde ik dat het mis was."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Hartstichting: 'Controleer vanaf je veertigste elk jaar je bloeddruk'

Nadat ze de gordijnen had geopend, werd de staat waarin haar moeder zich verkeerde al snel duidelijk. "Er kwam schuim uit haar mond en haar ogen hingen halfopen, maar ze reageerde nergens op. Ik voelde haar hartslag: die was er niet. Ik wist niet wat ik moest doen en rende in paniek naar mijn buurvrouw, maar zij was niet thuis. Toen belde ik 112."

Alles was te laat

Binnen enkele minuten arriveerde de ambulance. "Voor mijn gevoel duurde het uren. Toen de ambulance er eenmaal was, ging het heel snel. Wat er precies gebeurde is nog steeds een vage herinnering. Later pas, toen het ambulancepersoneel me vertelde dat mijn moeder was overleden, drong alles langzaam tot me door."

De ambulancebroeders deden nog een reanimatiepoging, maar het mocht niet baten. "Alles wat zij nog deden was eigenlijk al te laat. De klap in haar hart was zó hard. Zelfs al had ze het overleefd, dan was ze hersendood. Een kasplantje."

'Droom je leven, leef je droom. Je hebt er maar één, dus ga ervoor'

In de periode die volgde kon Marloes maar moeilijk bevatten wat er was gebeurd. "Ik heb er lang mee geworsteld. Voelde ontzettend veel verdriet en had het gevoel dat ik niet mezelf kon zijn. Ik was gesloten, kropte alles op. Dat verdriet is echt onbeschrijfelijk, ik kan het niet verwoorden. Je wenst het niemand toe."

Tijd heelt

Inmiddels gaat het nu goed met Marloes. "Na 11 jaar heb ik het een plekje kunnen geven. Veel sporten heeft mij geholpen om rust in mezelf terug te vinden. Gaat het een keer niet? Dan laat ik me gaan. Huilen is niet verkeerd, maar het hoeft niet elke dag. Vlak na het overlijden kon ik om elk ding elke dag wel huilen. Nu weet ik dat het allemaal goed komt. Tijd heelt."

Het motto van Marloes is dan ook: "Droom je leven, leef je droom. Je hebt er maar één, dus ga ervoor. Ik denk bij alles wat ik doe nu: 'Pak je kans, doe het.' Want het kan maar zo opeens voorbij zijn." Daarnaast wil ze anderen erop attenderen dat het steunen van een goed doel van grote waarde is. "Je moet het meemaken voordat je inziet wat zoiets met je doet. Maar ik gun dit niemand, dus ik hoop dat met meer onderzoek dit soort situaties verminderd kan worden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Huisartsen zagen hartinfarcten over het hoofd tijdens coronacrisis

Op 3 oktober loopt Marloes mee met De Hartstocht van de Hartstichting. "Om meer bekendheid te genereren voor hartkwalen en als eerbetoon aan mijn moeder. Er is bij vrouwen weinig bekend over hartproblemen en ik vind dat er meer onderzoek naar moet komen. Meer AED’s in Nederland, Europa, heel de wereld, zodat meer mensen de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben."

Tijdens De Hartstocht kun je kiezen voor het lopen van 5, 11, 20, 40 of 60 kilometer. Marloes: "60 kilometer veel? Ja, ik weet het, maar het moet natuurlijk wel een uitdaging zijn. In het begin dacht ik wel: 'Waar begin ik aan?!' Nu denk ik: 'laat maar komen, ik kan dit'."

Wil je Marloes steunen door een sponsorbedrag te doneren? Dat kan hier. Ook is het nog mogelijk om zelf deel te nemen. Inschrijven kan t/m 30 september 12.00 uur.

De Hartstocht is het alternatief voor de jaarlijkse 11strandentocht, die vanwege corona dit jaar niet door kan gaan. Loop een persoonlijke wandeltocht vanuit je voordeur of een plek naar keuze, met begeleiding van experts en een dagvullend programma onder leiding van ervaringsdeskundigen en muziek.

Een interactief event dat de deelnemers samenbrengt in een tijd waarin fysiek samenzijn even niet lukt. Daarnaast organiseert Healthy Fest 'Hartstocht Radio': een 12 uur durende radio-uitzending die via de app tijdens het wandelen te beluisteren valt. Met leuke DJ's, lekkere muziek, Healthy Fest motivators en Hartstichting-experts, die jou vergezellen en motiveren tijdens jouw wandeling. 

Football news:

Allison over de verwonding van Van Dijk: het was een optionele actie van Pickford, 100%
Voor publieke masturbatie werd de middenvelder anjera El-Melali veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf op proeftijd
We blijven het beste team in de geschiedenis verzamelen. Nu de rechtse verdedigers van de
Ryan Giggs: het kan 15-20 jaar duren voordat de Manchester United titel
Galaxy ontsloeg hoofdcoach Skelotto Guillermo Barros Skelotto vertrekt als hoofdcoach van de Los Angeles galaxy. De club kondigde het ontslag van de specialist aan. Dominic Kinnear is benoemd tot waarnemend hoofdcoach. Gezien de resultaten hebben wij besloten de andere kant op te gaan. Galaxy is een club met een kampioensmentaliteit. Als club hebben we een collectieve verantwoordelijkheid en iedereen zou de schuld voor de huidige situatie van de club moeten delen. Ik neem de verantwoordelijkheid voor de slechte resultaten en geloof dat we de juiste weg kunnen vinden voor dit team en onze clubzei Galaxy CEO Dennis te Klose. Sinds 2019 werkt Skelotto voor de Los Angeles-Club
Gattuso ongeveer 1:0 Sociedad: match afhing, beslissen of Napoli de taak om vooruit te gaan naar de Play-offs de Europa League meer dan de helft
De val van de Portugezen, die Cristiano boven zichzelf stelde. Van Chelsea en Mercedes in 16-naar kijken in Kuban en term for drugs