Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Marechaussee zag vorig jaar weer evenveel identiteitsfraude als voor pandemie

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 1.465 valse reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten aan de Nederlandse grenzen onderschept, wat bijna 10 procent meer is dan in 2020. Ondanks dat er minder werd gereisd, zijn de cijfers weer vrijwel gelijk aan de jaren voor de coronapandemie, bevestigt de marechaussee zaterdag na berichtgeving van De Telegraaf.

De fraude bij de grenzen vond vooral plaats met paspoorten en identiteitskaarten. Dit gebeurde volgens de marechaussee meestal met een compleet vals document. Daarnaast worden paspoorten vaak vervalst door het aanbrengen van een valse personaliabladzijde in een authentiek paspoort

De valse documenten zijn vooral op de luchthavens aangetroffen. Op Schiphol gaat het om 947 onderschepte documenten, op Eindhoven Airport om 99. Op de overige luchthavens werden in totaal twaalf valse documenten onderschept.

Daarnaast is vorig jaar ook een grote stijging waargenomen in het aantal frauduleuze documenten bij Nederlandse aanmeldcentra voor asielzoekers, meldt de marechaussee. In 2020 ging het om 173 incidenten met in totaal 202 valse documenten, vorig jaar om 320 zaken en 360 valse documenten. De meeste fraudeurs zouden uit Syrië komen (132), ook werden 48 Jemenitische en 42 Turkse mensen betrapt.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dienden in 2021 24.740 asielzoekers een eerste asielverzoek in, het grootste aantal sinds 2015. Dat is een stuk meer dan in 2020, toen er 13.720 aanvragen kwamen. Dat had toen met name te maken met internationale reisbeperkingen en gedeeltelijk gesloten grenzen door het coronavirus.