Netherlands

Man aangehouden voor brandstichting Tafelberg

De politie in Zuid-Afrika heeft een man aangehouden op verdenking van brandstichting bij de Tafelberg in Kaapstad. De brand ontstond gisterochtend en woedt nu nog steeds vanwege de harde wind. Onder meer de bibliotheek van de universiteit van Kaapstad en een eeuwenoude molen zijn verwoest door de vlammenzee.

Volgens lokale media is de verdachte een man van begin 30 zonder vaste woon- of verblijfplaats. Er zouden nog twee andere mannen betrokken zijn, maar die wisten te ontkomen.

Universiteitsbibliotheek

Omdat de brand nog niet is geblust, hebben de autoriteiten mensen die op de hellingen van de Tafelberg wonen opgeroepen hun huis te verlaten. De universiteit van Kaapstad is voor een deel tegen die hellingen aangebouwd. De bibliotheek van die universiteit beschikt over unieke erfgoederen voor Zuid-Afrika.

De directeur van de universiteitsbibliotheek liet gisteravond in een verklaring weten dat de leeszaal van de bibliotheek volledig is uitgebrand. "Gelukkig heeft het branddetectiesysteem de brandluiken geactiveerd, waardoor is voorkomen dat het vuur zich naar andere delen van de bibliotheek kon uitbreiden."

Mogelijk duurt de bestrijding van de vlammenzee nog dagen. De brand ontstond gisteren in de buurt van een gedenkplek voor Cecil Rhodes, een negentiende-eeuwse Britse kolonialist die in 1890 premier werd van de Kaapkolonie.

Vanaf daar verspreidde het vuur zich snel over de hellingen van de Tafelberg:

Grote brand op hellingen Tafelberg Kaapstad treft ook bibliotheek van universiteit

Het gebeurt vaker dat op hete dagen brand ontstaat in de bergen rond Kaapstad. Er zijn sinds gisteren meer dan 250 brandweerlieden ingezet om het vuur te bestrijden, onder meer met helikopters met watercontainers.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude