Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

macOS 13

Ook dit jaar krijgt je Mac een grote update. Na macOS 12 Monterey, is het de hoogste tijd voor macOS 13. Apple heeft officieel nog niets bekendgemaakt over de nieuwe software, toch weten we al het een en ander. Lees verder om te ontdekken wat er op dit moment bekend is over macOS 13!

macOS 13 mammoth

macOS 13 in het kort

 • Aankondiging op 6 juni tijdens Apple’s WWDC.
 • Dit najaar gratis te downloaden.
 • Waarschijnlijke naam: macOS Mammoth.
 • Opvolger van macOS Monterey uit 2021.
 • Bèta-tests gedurende de zomer.
 • Waarschijnlijk een opvallend grote update met veel vernieuwingen.

Wanneer wordt macOS 13 aangekondigd?

WWDC 2022

Net zoals eerdere macOS-updates zal macOS 13 gepresenteerd worden tijdens de WWDC, Apple’s jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Die is al heel snel! De WWDC22 begint dit jaar op maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag). Apple trapt de WWDC altijd af met een event waarin alle nieuwe besturingssystemen aan ons voorgesteld worden. macOS 13 is er daar één van, maar we gaan op 6 juni ook kennismaken met onder meer iOS 16 voor de iPhone.

macOS 13 release

De precieze release-datum van macOS 13 is nog niet bekend. We verwachten dat Apple het tijdens de WWDC ook wat schimmig houdt: specifieker dan ‘Dit najaar’ wordt het niet. Als we kijken naar eerdere grote macOS releases, mag je rekenen op de tweede helft van oktober of begin november. Het downloaden van het nieuwe macOS-besturingssysteem is gratis.

Voordat de officiële release er is, kun je macOS overigens ook al op je Mac zetten. Gedurende de zomer verschijnen er namelijk bèta’s (testversies van de software). En iedereen die daarin interesse heeft, kan deze software op zijn Mac zetten.

Hoe gaat de ‘next macOS’ heten?

Iedere macOS-versie heeft naast een saaie versienaam ook nog een naam die wat beter in het gehoor ligt. Die naam verwijst de laatste jaren steeds naar een plek in de staat Californië, de thuisbasis van Apple. Wat we mogen verwachten na Mavericks, Yosemite, El Capitan, Sierra, High Sierra, Mojave, Catalina, Big Sur, en Monterey? Wellicht wordt het dit naar macOS Mammoth, een afkorting van ‘Mammoth Lakes’. Apple heeft het handelsmerk op deze naam namelijk recent weer verlengd.

macOS 13 ondersteuning

Ieder jaar is het weer even spannend: kan ik mijn al wat oudere Mac nog updaten? Het is nog niet duidelijk welke Macs dit jaar nog geüpdatet kunnen worden, maar we verwachten ongeveer het volgende:

 • MacBook 2015 en nieuwer
 • MacBook Air 2015 en nieuwer
 • MacBook Pro 2015 en nieuwer
 • Mac mini laat 2014 en nieuwer
 • iMac laat 2015 en nieuwer
 • iMac Pro 2017 en nieuwer
 • Mac Pro laat 2013 en nieuwer
 • Mac Studio

Wat is er nieuw?

Universele bediening

macOS Mammoth: mocht de naam inderdaad kloppen, dan klinkt dat als een grote update. En dat is het waarschijnlijk ook, want Apple wisselt kleinere en grotere updates steeds af. Big Sur in 2020 was een grote update, Monterey een kleine, dus wordt het nu weer tijd voor iets groots. Des te knapper is het dat er op dit moment eigenlijk nog niks naar buiten is gekomen over deze nieuwe macOS-versie. Nog niet het kleinste gerucht. Wel wordt er druk gespeculeerd.

We verwachten dat Apple met macOS 13 vol inzet op de Apple Silicon Macs. De laatste jaren is Apple overgestapt van Intel-chips naar eigen chips, en die hebben andere mogelijkheden. Vorig jaar met Monterey waren enkele nieuwe functies uitsluitend geschikt voor Macs met Apple’s eigen chip, en we verwachten dat Apple die trend dit jaar doorzet.

Vooralsnog houden we het op de volgende nieuwe functies – maar neem ze met een korrel zout:

 • Van iOS 16 verwachten we dat het notificatie-systeem op de schop gaat. Het kan haast niet anders of macOS gaat hierin mee.
 • Op je iPhone en iPad kun je widgets overal op het scherm zetten, in Monterey zijn ze een beetje weggestopt. Wellicht wordt dat met macOS 13 anders.
 • Univeral Control is pas sinds een paar maanden beschikbaar op de Mac – mogelijk biedt macOS 13 meer opties voor het samenwerken met je Mac en iPad.
 • Soms komen apps van de iPhone enige tijd later naar de Mac. We denken dat de Vertaal-app een kanshebber is.

Wat we al wel zeker weten, is dat in macOS 13 enkele nieuwe toegankelijkheidsfuncties zitten. Apple heeft deze eerder in mei al aangekondigd. Het gaat onder meer om live ondertiteling door het hele systeem heen (vooralsnog in het Engels).

Op de hoogte blijven van macOS 13?

Wil je het macOS 13-nieuws in de gaten blijven houden? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief: