Netherlands

Loslopende honden verstoren broedende strandvogels, baasjes worden aangesproken

Hondenbezitters die hun huisdier laten loslopen langs de Zeeuwse kust kunnen vanaf vandaag daarop worden aangesproken. Vogels die op het strand broeden, raken verstoord door de loslopende honden en verlaten het nest. Daardoor raken bedreigde vogelsoorten nog meer in het nauw. Wanneer de baasjes hun hond aanlijnen, krijgen ze een 'penning'.

"In de meeste gevallen zijn mensen zich niet eens bewust dat hun hond de broedende vogels verstoort en willen ze graag meewerken aan het beschermen daarvan," zegt initiatiefnemer Chiel Jacobusse, ecoloog bij het Zeeuwse Landschap in het NOS Radio 1 Journaal.

Strandplevier

Vooral vogels als de strandplevier en de scholekster kunnen de bescherming van de campagne goed gebruiken. "Beide soorten zijn de afgelopen twintig jaar in aantal gehalveerd." Rust tijdens het broedseizoen is daarom van groot belang, zegt Jacobusse. "Als loslopende honden de vogelkolonies aanvallen of verstoren, verlaten de vogels hun nest en worden de eieren niet uitgebroed."

Om aan te geven waar de broedplaatsen zijn, worden deze gebieden gemarkeerd met borden en afgezet met touwen.

Vrijwilligers van het Zeeuws Landschap gaan ook schoonmaakacties houden. "Die vogels zoeken voedsel langs de vloedlijn en op het strand en als dat vervuild wordt met plastic en nylonvisdraad is dat ook niet goed voor ze."

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude