De Tsjechische overheid heeft woensdag een tijdelijke lockdown aangekondigd om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds woensdag geldt ook een vergaande mondkapjesplicht, waarbij Tsjechen in veel gevallen buiten het huis een mondkapje moeten dragen. Het virus slaat flink toe in Tsjechië: het ruim tien miljoen inwoners tellende land land telt ziet het aantal positieve tests het snelst stijgen van heel Europa.

Alleen supermarkten, drogisterijen en apotheken mogen vanaf donderdagochtend 6.00 uur de deuren nog openen. Naast het sluiten van bijna alle winkels mogen Tsjechen alleen nog voor noodzakelijke zaken de deur uit.

Het is nog wel toegestaan voor de Tsjechen om naar buitengebieden te reizen of te wandelen in natuurgebieden. Hierbij moeten ze sociaal contact minimaliseren en is het toegestaan om met maximaal twee personen samen te komen.

"De maatregelen, hoewel vrij fors en zwaar voor de bevolking, zijn absoluut nodig", aldus minister van Volksgezondheid Roman Prymula, die de aangescherpte maatregelen dinsdag aankondigde.

In Tsjechië waren scholen, cafés en restaurants al gesloten. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht in het land. Niet alleen binnenshuis, maar ook in veel gevallen buitenshuis moeten Tsjechen een mondmasker dragen. Dit is verplicht binnen de bebouwde kom van steden en gemeenten, en bijvoorbeeld ook als mensen van buiten een gezin meerijden in een auto.

Flinke stijging aantal positieve tests, grote druk op ziekenhuizen

Het aantal positieve tests in Tsjechië steeg dinsdag met bijna twaalfduizend, de hoogste dagelijkse toename tot nu toe. Ook het aantal sterfgevallen in het land vertoont een stijgende lijn: dinsdag werden 106 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus gemeld.

Nu het virus zich verder verspreidt onder de Tsjechische bevolking, komen de ziekenhuizen in het land onder druk te staan. "Het personeel is uitgeput aan het raken", aldus Prymula. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nam dinsdag toe naar 4.417: een verviervoudiging ten opzichte van het begin van oktober.

De nieuwe maatregelen gelden tot minstens 3 november en worden versoepeld wanneer het reproductiegetal (R) afneemt naar 0,8. Dat zou betekenen dat elke coronapatiënt gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt. Op dit moment ligt de R in Tsjechië op 1,36.