Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Zelenski belooft bevrijding, Toyota wil van Russische fabriek af

Auteur : BNR Webredactie

Het is dag 387 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

A local resident looks for his belongings after a shelling in Kramatorsk, eastern Ukraine, on March 14, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. A Russian missile strike on several residential buildings in the eastern Ukrainian city of Kramatorsk killed one and wounded three more people on March 14, 2023. "The evil state continues to fight against the civilian population," Ukrainian President Volodymyr Zelensky said, adding that a rescue operation was ongoing. Sergey SHESTAK / AFP
A local resident looks for his belongings after a shelling in Kramatorsk, eastern Ukraine, on March 14, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. A Russian missile strike on several residential buildings in the eastern Ukrainian city of Kramatorsk killed one and wounded three more people on March 14, 2023. "The evil state continues to fight against the civilian population," Ukrainian President Volodymyr Zelensky said, adding that a rescue operation was ongoing. Sergey SHESTAK / AFP (ANP / AFP)

Toyota wil van Russische fabriek af

De gesloten fabriek in Sint-Petersburg van de Japanse autofabrikant Toyota wordt mogelijk overgedragen aan het Russische staatsbedrijf NAMI. De Russische minister Denis Manturov van Industrie en Handel heeft volgens staatspersbureau TASS donderdag tijdens een zakencongres gezegd dat dat wordt overwogen. NAMI heeft eerder al fabrieken van Renault en Nissan overgenomen.

Een woordvoerder van Toyota laat vrijdag weten dat het bedrijf nog niet weet wat te doen met de Russische fabriek. De productielocatie ging september vorig jaar definitief op slot omdat die door de Russische inval in Oekraïne en sancties zonder materialen en onderdelen kwam te zitten. 'Hoewel het waar is dat we verschillende opties overwegen, is er op dit moment nog niets besloten', aldus de woordvoerder.

Zelenski belooft bevrijding van Marioepol

Precies een jaar na het Russische bombardement op het theater van Marioepol heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski de herovering van de zuidelijke havenstad beloofd. In zijn gebruikelijke videoboodschap kondigde hij donderdagavond bovendien een tribunaal aan tegen het invasieleger wegens de gepleegde oorlogsmisdaden.

'De dag komt en we gaan Marioepol bevrijden', zei de Oekraïense regeringsleider. Hij riep de luchtaanval van 16 maart 2022 op de schouwburg in herinnering. Tal van burgers schuilden daar tegen het oorlogsgeweld. 'Russische bommen veranderden het theater in een puinhoop. Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen er toen om het leven zijn gekomen. Honderden? Duizend?'.

Moskou ontkende de verantwoordelijkheid en zei dat het Oekraïense Azov-regiment, dat de stad tot de laatste snik verdedigde, het gebouw had opgeblazen. Zelenski hekelde die verklaring en omschreef de bommenregen op het theater als een van de vele Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. 'De dag komt dat een tribunaal wordt ingericht om de gerechtigheid voor onze bevolking te herstellen'.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen